Priroda pomaže srcu
Priroda pomaže srcu

Priroda pomaže srcu

Autor: Borislav Ostojić


Prije bilo kojeg savjeta na bazi ljekovitih biljaka za srčane tegobe – evo nekoliko napomena:

– za svaku srčanu tegobu valja utvrditi uzrok (liječničkim pregledom) i poduzeti mjere liječenja,

– izbjegavati alkohol, cigarete (nikotin) i kavu (s kofeinom),

– izbjegavati veća fizička opterećenja, ali kretati se (šetnja na svježem zraku) i lakše vježbati (gimnastika),

– jesti što više povrća (po mogućnosti svježeg) i voća (ili piti voćnih sokova bez dodatka šećera), a izbjegavati meso i sol,

– jesti češnjak (u svim oblicima) koji utječe na normaliziranje krvnog tlaka i protoka krvi u srcu, a regulira i kolesterol,

– izbjegavati slatkiše, šlag, zaprške, masno meso i salame, iznutrice, prženu hranu, bijeli kruh, tost, tjesteninu s jajima, ribu iz ulja, morske plodove (naročito lignje),

– postići normalnu tjelesnu težinu,

– izbjegavati previše masna, slana, kisela, previše začinjena i konzervirana jela,

– za zdravo srce potreban je miran život (bez stresa i napetosti), čist zrak (sa što više kisika i što manje ispušnih automobilskih plinova), kretanje u prirodi, šetnje uz more, izlaganje suncu (uz čuvanje od ultravioletnih zraka)…

Neredoviti rad srca (aritmija)

Paprena metvica (Mentha piperita L. Huds) djeluje na smirenje bolova i uklanjanje grčeva u probavnom traktu, a uklanja i sve nervozne smetnje, kao npr. nervozno (neredovito) lupanje srca, i pridonosi da se znatno, ako ne i potpuno, uklone sva hipohondrična duševna stanja koja se pojavljuju zbog želučanih i crijevnih grčeva, bolova i nervoznog nemira.

Metvica se može uzimati kao čaj (od lista), tinktura (ulje metvice rastopljeno u alkoholu) ili kao destilirano eterično ulje.

Čaj od metvice pripravlja se tako da se uzme jedna do jedna i pol žličica listova ili cvatućih izdanaka metvice te prelije s dva i pol decilitra kipuće vode. Piju se 3 do 4 šalice svježe pripremljenog čaja. Nakon 8 do 12 dana redovitog uzimanja čaja od metvice valja napraviti prekid (najmanje od tjedan dana), pa nastaviti tek ako je to potrebno.

Srčana neuroza

Ljekovitost gloga kod srčanih tegoba istražili su u 19. stoljeću francuski i engleski liječnici. Njihova i kasnija (suvremena) istraživanja potvrdila su da je glog jedna od najvrednijih ljekovitih biljaka za srčane teškoće. Glog je vrlo dobar kod oštećenja srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića te kod nervoznih srčanih smetnji.

Od cvjetova ili plodova gloga pripravlja se čaj. U (opremljenijim) biljnim ljekarnama može se naći i glogova tinktura (pripravljena od cvjetova i plodova). Učinkovitost čaja od gloga poboljšava se dodatkom jedne do dvije žličice meda (na šalicu čaja).

Med – lijek za srčane bolesti

Sastav meda zorno pokazuje da je med najsavršenije i od svega najprirodnije sredstvo (ili pogonska tvar) za rad srca. Svakako valja znati da kod srčanih oboljenja med valja uzimati razrijeđen ohlađenom prokuhanom vodom ili mlakim čajem od kamilice ili stolisnika. U šalicu (od 2 decilitra) vode ili čaja umiješa se jedna do dvije čajne žličice meda.

I, na kraju, važna napomena: kod uzimanja bilo kojeg biljnog preparata valja se posavjetovati s obiteljskim liječnikom ili ljekarnikom. Također je dobro znati da su brojni suvremeni lijekovi (proizvodi farmaceutske industrije) napravljeni na temelju ljekovitog bilja, odnosno njihovih pojedinih izdvojenih sastojaka, pa se tako izjednačavaju ljekovita sredstva iz ljekovitih biljaka i farmaceutskih proizvoda. Međutim, također je utvrđeno da lijekovi dobiveni suvremenim kemijskim postupcima koji „imitiraju“ sastojke ljekovitih biljaka ne djeluju uvijek jednako uspješno kao izvorna ljekovita biljka.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LV, br. 646-647, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, studeni-prosinac 2013, str. 28.