Razlozi nerazumijevanja između ljekara i pacijenta
Razlozi nerazumijevanja između ljekara i pacijenta

Razlozi nerazumijevanja između ljekara i pacijenta


Jedan od problema za dobru komunikaciju je i to što od davnina zdravstveni radnici često govore jezikom koji pacijenti teško, djelomično ili uopće ne razumiju. Sami zdravstveni radnici većinom ne misle da su nerazumljivi. Što više, često oni misle da su razumljivi, ali da pacijent teško shvaća ili da ne treba razumjeti.

Kada pacijenti dopuštaju ovakav jezik i odnos rade štetu i sebi i zdravstvenim radnicima. Tada pacijenti ne dobiju informacije koje bi mogli, a zdravstveni radnici ne saznaju da pacijenti žele informacije. Najgore je 30 što zdravstveni radnici tada ne osjećaju stalni zahtjev da govore za pacijente jasno i razumljivo.

U toku pregleda se često upotrebljavaju tehničke i strane riječi, često spojene u duge lance, ili samo profesionalcima razumljive kratice, simbole i kodove. To je jezik koji gradi zid i umanjuje pravo pacijenta da sudjeluje, razumije i odlučuje.

Neki ljekari misle da je za dobro pacijenta, da ne razumije govor profesionalaca, drugi tako održavaju elitizam i izvjesnu tajnovitost struke. Najveći dio to čini jednostavno, zato jer su tako naučili, dok su školovani na medicinskom fakultetu ili dok su prolazili specijalizaciju ili jednostavno od kada rade. Nemojmo, međutim, zaboraviti da to ne rade samo zdravstveni uposlenici. Sjetimo se upozorenja Bernarda Shawa da su sve profesije zavjera protiv laika. Zdravstveni uposlenici nisu ni bolji ni gori od drugih, ali pacijentima je posebno važno razumjeti i shvatiti. Zbog toga griješi i najugledniji ljekar koji ne zna, ili ne želi govoriti na razumljiv način. Govoreći za pacijenta razumljivo pomaže mu da bude svjestan vlastite odgovornosti i pomogne sam sebi, što on može i treba bolje od bilo koga drugog.

Recite svom ljekaru da ga želite razumjeti i zamolite ga da govori svakodnevnim razumljivim “jezikom”. Budite uporni u tome. Dobra komunikacija je najvažniji prvi korak u odnosima za vrijeme liječenja.

 

Izvor: Edina Stević, Zehra Dizdarević, Slobodan Trninić, Vodič za zdrav i dug život, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Sarajevo, 2007,  str. 29-30.