Reakcije nakon vakcine
Reakcije nakon vakcine

Reakcije nakon vakcine


Vakcina je ne samo djeci nego i mnogim odraslim osobama nešto što ne rade rado i pokušavaju izbjeći najviše zbog mogućih nuspojava. Sam ubod injekcije je za mnoge bolan i neugodan, ali kratko traje. Postoje drugi simptomi koji se javljaju nakon vakcinisanja i koji su posljedica ili nuspojava vakcine.

Prema statistikama, nakon vakcinisanja, oko 10% pacijenata ima reakcije na vakcinu, iako se predpostavlja da je taj broj još veći. Na primjer, mnogi pacijenti ne javljaju ljekaru ako osjete mali bol na ruci i ako on brzo prođe, iako se radi o reakciji.

Bol na mjestu vakcinacije je tipična reakcija tijela na vakcinu.
Mjesto vakcinisanja može biti crveno i lako natečeno.
Mnoge osobe nakon vakcinacije dobiju simptome slične prehladi kao što su laka temperatura, bolovi u glavi ili udovima i osjećaju se umorno.

Nekada se pojavi jako visoka temperatura (preko 39,5°C) ili natekne čitava ruka.
U tom slučaju treba što prije otići kod ljekara.

Povišena temperatura nije uvijek opasna, jer tada tijelo samo pokušava da se izbori sa klicama koje prouzrokuju bolest.

Jako natečena ruka ukazuje na alergičnu reakciju tijela i što je ruka više natečena, to treba što prije reagovati.

Reakcija na vakcinu koje se mnogi plaše je Guillain-Barre-sindrom.
Radi se o upali nerava kičmene moždine, koja može dovesti do pojavljivanja oduzetosti ruku i nogu. Ovaj sindrom se često spominje sa vakcinom protiv gripe, iako povezanost još nije dokazana. Guillain-Barre-sindrom se javlja vrlo rijetko.

Nakon vakcine protiv ospica i zaušnjaka može doći do smanjenja broja trombocita, što opet predstavlja problem, jer se rane kasnije zatvaraju te može doći do povećanog krvarenja.
I ova reakcija je kod djece jako rijetka.

Djeca koja se vakcinišu često dobijaju febrilne konvulzije (grčevi kod povišene temperature), koji opet mogu biti posljedica druge infekcije, a ne uvijek posljedica vakcine.
Dijete je tada bez svijesti, tijelo se nekontrolisano trza, ali u principu ovo nije opasnost za život i prolazi bez posljedica na dijete.
U svakom slučaju je dobro otići što prije ljekaru i u ovom slučaju.

Nekada ruka boli na mjestu uboda injekcije zato što je pacijent bio napet ili je igla ušla na nezgodno mjesto na ruci.
U tom slučaju se bol javlja odmah.
Ukoliko se radi o reakciji na vakcinu, bolovi se javljaju kasnije, najranije četri sata nakon vakcinacije, uglavnom u prvom danu.

Ako se radi o „mrtvoj“ vakcini, kao što su vakcine protiv krpelja, reakcije traju prosječno dva do tri dana.
Nakon najkasnije četri dana, sve reakcije, kao što su bolovi, temperatura ili mučnina, prestaju.
Ukoliko se radi o „živoj“ vakcini, kao ospice- zaušnjaci- rubeola vakcina, reakcije se javljaju kasnije, čak i tri do četri dana nakon vakcinacije.

Razlog zbog kojeg dolazi do reakcija na vakcine je imuni sistem.

Kada dođe do ubrizgavanja vakcine, odbrambeni sistem tijela vidi vakcinu kao klicu protiv koje se mora boriti i uništiti ga. Rezultat je masovno slanje imunih ćelija do mjesta vakcinacije što dovodi do pojavljivanja crvenila, otekline i bolova na tom mjestu.
Temperatura i bolovi u rukama i nogama su također posljedica ovog procesa.

Reakcije na vakcinu su znači samo znak da vakcina djeluje. Zato se svi ovi simptomi smatraju reakcijama na vakcinu, a ne nuspojavama na istu. Neželjena reakcija ili nuspojava bi bila na primjer jako visoka temperatura.

Ukoliko je vakcinacija prošla bez problema, to opet ne znači da vakcina ne djelujue, nego samo da sopstveni imuni sistem djeluje manje osjetljivo na vakcinu ili da je subjektivni osjećaj bola manje osjetljiv.

 

Izvor: zdravlje.at