Retba – ružičasto jezero
Retba – ružičasto jezero

Retba – ružičasto jezero

Jezero Retba ili Lac Rose leži sjeverno od poluostrva Cap Vert, a sjeveroistočno od Dakara. Zavisno o periodu dana, boja jezera se mijenja od svijetlo ljubičaste do duboke grimizno ružičaste. Neobična boja vode je uzrokovana bezopasnim halofilnim bakterijama koje žive u jezeru sa visoko-slanim okruženjem. Boja je posebno vidljiva tokom sušne sezone.

Boja jagode je proizvod  organizma Dunaliella Salina. Oni proizvode crveni pigment koji apsorbira i koristi energiju sunca za stvaranje više energije, pretvarajući vodu u ružičastu, rekao je Michael Danson, stručnjak za bakterije sa britanskog Univerziteta Bath. Jezero Retba pokriva područje od oko 3 km², i nalazi se oko 35 km sjeveroistočno od Dakara, glavnog grada Senegala. Od 1970-ih, lokalno stanovništvo koristi jezero Retba kao rudnik soli. Sol iz jezera stanovništvo prodaje i koristi za konzerviranje ribe. Postupak prikupljanja soli iz jezera Retba isti je već dugi niz godina i prenosi se s generacije na generaciju. Stojeći do struka u vodi ljudi stružu dno jezera kako bi došli do ovog općenito korisnog minerala, stavljajući ga u košare koje se nalaze na njihovim drvenim kanuima. Potom sol prevoze do obale i slažu u hrpe. Ta bijela brdašca uz jezero stvaraju vrlo lijep kontrast njegovoj ružičastoj vodi. Kako bi zaštitili svoju kožu od ekstremno slane vode, radnici je mažu sa Sheamaslacem, dobivenim od oraha drveta Shea.

Jezera poput Retbe te Mrtvo more, čije vode sadrže visoke razine soli, dugo su smatrana nepodobnim za bilo kakav život. Razina soli je vrlo visoka, oko 40 %, što je gotovo za jedan i po puta više od koncentracije soli u Mrtvom moru – 380 grama po litru.

Jezero Retba je dobro poznato i po tome što je bilo završna tačka čuvenog Dakar relija, koji je u međuvremenu premješten u Južnu Ameriku.

Izvor: http://www.amusingplanet.com

Prevod: A. Kadrija