Samopomoć u liječenju depresije
Samopomoć u liječenju depresije

Samopomoć u liječenju depresije

Autor: Nejra Krečo


Blaži oblici depresivnog stanja mogu se sanirati prakticiranjem određenih aktivnosti, bez upotrebe medikamenata. Ovim aktivnostima ujedno sprječavamo dalji razvoj depresije i podižemo vlastitu kvalitetu života na viši nivo.

TJELOVJEŽBA – Ne samo da je učinkovita kod liječenja depresivnog raspoloženja, već ima i preventivno djelovanje, sprječavajući pojavu simptoma.

PSIHIČKA AKTIVNOST – Važno je baviti se aktivnostima koje zaokupljaju mozak. To može biti šah, kartanje, čitanje, učenje, ali i najobičnije rješavanje križaljki.

POTPORA PRIJATELJA – Krećite se što više u društvu. Idealno bi bilo spojiti, ukoliko je moguće, fizičku aktivnost s druženjem. Bavite se nekim društvenim sportom, upišite grupne kurseve aktivnosti u kojoj se niste dosad okušali.

PLES – Ples je još jedna aktivnost koja djelotvorno otklanja depresivno raspoloženje. I kurs klasičnog plesa je dobrodošao.

KVALITETAN SAN – Nastojte obezbijediti sebi dovoljno kvalitetnog sna. Neispavanost i nedostatak sna nerijetko su odgovorni za depresivna stanja.

PRIRODA – Što više boravite u prirodi ili na otvorenom. Ukoliko to niste u mogućnosti, tad  prostorije u kojima boravite često prozračujte i omogućite im obilje svjetlosti.

MEDITACIJA – Svaka vrsta opuštanja ili autogenog treninga je više nego dobrodošla.

PRAKTICIRANJE VJERE – Predano praktikticiranje vjere dokazano pomaže kod potištenosti.

SELF-HELP LITERATURA – Dobro je čitati nadahnjujuću litaraturu, knjige koje će vam pomoći izgraditi samopouzdanje, hrabrost, pronaći smisao u životu i sl.

HRANA KOJA DIŽE RAZINU SERATONINA – U borbi protiv depresije pomaže i konzumiranje hrane koja diže razinu serotonina. Takve namirnice su: čokolada, mlijeko, sir, voće i sl.

GOSPINA TRAVA – U alternativnoj medicini gospina trava (kantarion) pomaže u liječenju depresije. Već stotinama godina ova ljekovita biljka se koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca.