Šetnja je bolja od teretane
Šetnja je bolja od teretane

Šetnja je bolja od teretane

Duži periodi lagane fizičke aktivnosti bolji su za organizam i opšte zdravstveno stanje od intenzivnih treninga. 

Fizička aktivnost niskog intenziteta poboljšava osjetljivost organizma na inzulin i efikasnije reguliše nivo masnoća u krvi, koji su među glavnim faktorima rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti. 

Istraživači sa Univerziteta u Mastrihtu okrili su da je duža šetnja bolja po organizam od intezivne vježbe. Proveli su eksperiment na 18 ispitanika, starosti između 19 i 24 godine, podijeljenih u tri grupe. Prva grupa je sjedila 14 sati ne radeći nikakve vježbe, druga grupa je sjedila 13 sati, ali je sat vremena intenzivno vježbala, a treća grupa je sjedila šest sati, četiri sata šetala i dva sata provela stojeći.

Utvrđeno je da su nivoi holesterola i lipida u krvi bili značajno bolji kod ispitanika koji su duži period proveli baveći se fizičkom aktivnošću, bez obzira na činjenicu da su utrošili istu količinu energije kao oni koji su intenzivno vježbali sat vremena.

Sat intenzivnog vježbanja dnevno ne može da nadoknadi duge periode fizičke neaktivnosti (sjedenja) i nema toliko značajan uticaj na osjetljivost organizma na inzulin i nivo masnoća u krvi –  kaže dr. Hans Zavelberg sa Univerziteta u Mastrihtu.

 

Izvor: dailymail.co.uk