Slabost krvi
Slabost krvi

Slabost krvi

Autor: dr. Petar Radaković


Anemija izazvana nedostatkom željeza (sideropenična anemija) najčešća je vrsta anemije u adolescentnom razdoblju i najčešće je imaju djevojčice. Kako se dijagnosticira, liječi i zbog čega je važno pravovremeno je prepoznati?

Adolescencija je period burnoga rasta i razvoja, pa je organizmu potrebno više željeza, posebno djevojčicama, zbog menstrualnog ciklusa i neredovite ili loše ishrane, preskakanja obroka, nekontroliranih dijeta, pretjerane tjelesne aktivnosti. Željezo je prisutno u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima), a osigurava pravilno funkcioniranje hemoglobina i ravnomjerno raspoređivanje kisika po organizmu. U slučaju anemije tijelo pati od kroničnog i dugotrajnog nedostatka kisika, što se odražava na svakodnevno funkcioniranje.

Bljedilo i umor

Djevojčice su blijede, malaksale, umorne, često spavaju i tijekom dana, žale se na učestale glavobolje, pad koncentracije, nemaju motivacije za učenje, nezainteresirane su za okolinu, zatvaraju se i povlače u sebe, generalno mijenjaju ponašanje. Ti simptomi dolaze postepeno, pa ih je važno što prije primijetiti.

Od presudnog je značenja kvalitetna i izblansirana ishrana, a to znači da dnevni meni treba sadržavati masti, ugljikohidrate i proteine, tri glavna obroka i dvije užine. Najčešći su razlozi za nedostatak željeza previše obaveza, preopterećenost i neupućenost u zdrav način ishrane. Tinejdžerke vode računa o figuri i kilaži, često drže dijete bez stručnoga nadzora pa, iako to daje dobre rezultate – vitku liniju i dobro zdravlje, događa se da dođu u ambulantu tek kada kolabiraju poslije izraženoga napora ili lošeg obroka.

Određeni parametri u analizi krvi – nizak hemoglobin, broj eritrocita normalan, povišen ili visok, ukazuju na to da se tijelo bori protiv hipoksije (nedostatka kisika), a ta borba nema učinka jer u eritrocitima nema dovoljno željeza, „prazni“ su i nemaju funkcije, a niske vrijednosti feritina („prenosioca“ željeza) pokazuju da su rezerve željeza u organizmu minimalne. Djevojčicama u adolescenciji preporučuje se da bar jednom godišnje prekontroliraju crvenu krvnu sliku jer se ranom dijagnozom anemija lakše rješava.

Hrana protiv anemije

Pravilna ishrana odličan je način borbe protiv anemije. Neke namirnice onemogućavaju apsorpciju željeza, kao što su kava, čaj, blitva, špinat, mekinje, sojin sos…, a namirnice koje pojačavaju apsorpciju željeza jesu: naranča, limun, grejpfrut, jagode, rajčica, brokula, krumpir, zelene i crvene paprike… Uzimanje 100 mg vitamina C uz obrok može povećati apsorpciju željeza i do 100%, ali ako poslije obroka popijete kavu ili čaj, smanjit ćete njegovu apsorpciju za 50 – 100%.

Kopriva sadrži željezo, bakar, vitamin C i mangan, koji stimulira oslobađanje željeza iz depoa. Crveno meso i iznutrice sadrže dosta željeza. Željezom su bogate i žitarice, kuhani grah, grašak, leća, škampi, sardine, skuše, jaja, lisnato zeleno povrće, suhe šljive, suhe marelice, borovnice, cikla, kakao, kuhana soja, golica, kinoa, crna melasa, pire od rajčica, bijeli grah, kivi, vakame alge, tempeh (sojino meso). Treba izbjegavati brzu hranu, zasićenu mastima i šećerima, kao i gazirana pića i slatkiše. Kupovni sokovi nisu dobri jer u njima ima najviše šećera, zbog čega gušterača trpi i luči više inzulina, a posljedica je pretilost i, na duže staze, dijabetes.

Brz oporavak

Većina djevojčica može se izliječiti promjenom osnovnih životnih navika i pravilnom ishranom, ali one uglavnom izbjegavaju crveno meso, iznutrice, jaja i mliječne proizvode, koji obiluju željezom. Ako to ne daje rezultata, na osnovi laboratorijskih nalaza, anamneze i kliničkoga statusa, preporučuju se preparati željeza, koje je najbolje uzimati na prazan želudac ili uz blaži obrok. Uz željezo se preporučuje i folna kiselina, vitamin neophodan za rast novih stanica. Crvena krvna slika popravit će se već za dva tjedna, ali oporavak traje duže. Koliko je trajalo razdoblje anemičnosti, toliko je potrebno i da se organizam oporavi, da se „napune“ rezerve željeza, što je vrlo važno da se anemija ne bi vratila.

Krvna slika brzo se popravlja i odmah se primjećuju pozitivne promjene. Ako djevojčice imaju obilniju menstruaciju, u liječenje se uključuje i ginekolog, a u izuzetno rijetkim slučajevima potrebna je transfuzija.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, godina LVII, broj 660-661, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, siječanj-veljača 2015, str. 9.