Snagom bilja protiv dijabetesa
Snagom bilja protiv dijabetesa

Snagom bilja protiv dijabetesa


Šećerna bolest se u naše doba, uz srčani udar i rak, probila na vodeće mjesto među najraširenijim bolestima. Preobilna, nezdrava prehrana mnogih ljudi, osobito djece, najvećim je dijelom uzrok nastanka te bolesti. Dakle, nisu samo odrasli šećeraši, nažalost mnogo je i djece koja imaju bolesnu gušteraču, a time i šećernu bolest. Za njih to znači da su prikraćeni mnogih radosti djetinjstva, držanje stroge dijete, dobivanje injekcije inzulina dva puta dnevno, te da su već u djetinjstvu s jednom nogom u grobu. Mnoge bolesti našega doba pokazuju, da nam blagostanje ne donosi uvijek dobro. Košaricu s kruhom moramo postaviti na više mjesto i smanjiti obilnu prehranu. U vrijeme svetkovina, koje se protežu na više od dva dana, možemo vidjeti ljude, kako kupuju toliko hrane, kao da treba nahraniti cijeli puk. Pokušat ću svim šećernim bolesnicima ukazati na lijekove koji potiču rad gušterače i time otklanjaju uzrok za nastanak šećerne bolesti.

Veliki švicarski travar otac Kunzle, kaže: „Šećerna se bolest dosta brzo može izliječiti sljedećim biljem:

–  3 dijela zečje stope (Geum alpina),

–  po 1 dio listova kupine i listova borovnice,

–  3 dijela zlatne petoprste (Potentila aurea),

–  2 dijela osušenih ljuski mahuna.“

Uzmemo vrhom punu čajnu žličicu ove mješavine na 1/4 litre vode, prelijemo s ključalom vodom i ostavimo da stoji 3 minute; dnevno potrebna količina čaja je jedna i pol do dvije litre.

Ljekovitost listova borovnice ovisi o pravilnom sakupljanju. Smijemo ih brati samo prije zrenja plodova. Ubrani u pravo vrijeme oni su klinički iskušan lijek kod šećerne bolesti. Dokazano je da list borovnice ubran prije zrenja sadrži mirtilin, koji ne samo da snižava razinu šećera već može dovesti do potpunog izlječenja. Mirtilin iz listova borovnice se s pravom naziva “biljnim inzulinom.” I pored izvanrednih svojstava listova borovnice liječenje s tim čajem ne smije se provoditi bez liječničkog nadzora. On mora u svakom slučaju biti osiguran.

Još jedan narodni lijek:

Četiri velike žlice listova borovnice (nabranih prije zrenja plodova!) nakvasimo u dvije litre hladne vode i kuhamo tako dugo dok polovica vode ne ispari. Od toga triput dnevno pijemo pojednu šalicu.

Također se i celer može preporučiti za snižavanje razine šećera.

Stari narodni lijek je i rasol, pa i svakodnevno uzimanje svježe mrkve; ali i crveni luk i češnjak uzeti s kruhom pomažu pri snižavanju šećera.

I koprive izvanredno dobro djeluju na gušteraču. One stoga snižavaju razinu šećera u krvi. U tom slučaju koristimo ekstrakt koprive, koji možemo nabaviti u biljnim ljekarnama i drogerijama.

Kako iđirotovi podanci liječe gotovo svako oštečenje gušterače pomažu i kod šećerne bolesti. Tijekom noći ostavimo u šalici hladne vode ravnu čajnu žličicu iđirotovih podanaka, ujutro malo zagrijemo, procijedimo i popijemo po jedan gutljaj prije i nakon svakog obroka, što čini dnevno šest gutljaja. Samo tih šest gutljaja čaja od iđirotova podanka svakom se šećernom bolesniku mogu preporučiti kao djelotvorni.

Bazgini listovi i izdanci se isto tako preporučuju kao čaj u liječenju šećerne bolesti. Bazga se ubraja među najstarije narodne ljekovite biljke.

U rano proljeće, kada se maslačak postupno javlja na poljima i njivama, treba tu biljku odrezati do korijena, dobro oprati i prirediti kao prvu salatu. Tada se pokaže da maslačak može biti zelen poput trave ili sa žučkastim mliječnim nastavkom. Žučkasti je ukusniji i mekši. Šećerni bolesnici bi morali u proljeće jesti salatu od maslačka svaki dan u podne i uvečer. Kad koncem travnja i početkom svibnja bude maslačak u punom cvatu, za svakoga šećeraša je vrijeme da tijekom četverotjedne kure smanji šećer u krvi. Uberemo stabljike zajedno s cvjetovima i operemo ih, tek tada otkinemo cvijet. 10-15 stabljika maslačka dnevno može potpuno normalizirati šećer u krvi. Stabljike imaju na početku malo gorak okus koji se međutim kasnije izgubi.

Bijela imela isto tako odlično utječe na gušteraču tako da se sa stalnim pijenjem čaja otklanja uzrok nastanka šećerne bolesti. Bijelu imelu nakvasimo preko noći u hladnu vodu. U početku uzimamo tri šalice hladne vode i tri vrhom pune čajne žličice bijele imele. Nakon nekoliko tjedana smanjimo na dvije šalice (dvije čajne žličice bilja) i potom nešto kasnije na jednu šalicu (jedna čajna žličica bilja). Jedno vrijeme potpuno prekidamo pijenje čaja jer u proljeće ima dovoljno drugoga svježega povrća za šećerne bolesnike. Bijela imela je ljekovita od početka listopada do početka prosinca te u ožujku i travnju, stoga ju beremo u to vrijeme Najljekovitija je ona s hrasta i topole, ali je ljekovita i ona s jele i voćaka. Grančice i listove prije uporabe sitno narežemo. Bijele bobice ne smijemo koristiti za pripremu čaja!

Kako i naša vrlo cijenjena švedska grenčica povoljno utječe na gušteraču, može ju čak i izliječiti, također preporučujemo te kapljice i kod šećerne bolesti. Uzimamo ih tri puta dnevno i to svaki put po jednu punu čajnu žličicu s malo biljnoga čaja. Zbog izuzetnoga djelovanja švedske grenčice preporučujemo jednom mjesečno stavljati obloge na gušteraču u trajanju od 4 sata.

Korijen vodopije možemo ponuditi šećernim bolesnicima kao najbolje dijetno povrće. Temeljito ga operemo, slično kao salatu od endivije, da ublažimo ponešto gorkast okus. Osim toga s najboljim uspjehom koristimo čaj od cvjetova i peteljki vodopije i kao sredstvo protiv gojaznosti.Dnevno pijemo dvije šalice toga čaja.

Iscijeđeni sok svježih krastavaca smanjuje razinu šećera u krvi i stoga ga jako preporučujem.

Crni korijen (Scorzonera hispanica) je takoder izvrsno dijetno povrće, slično kao šparoge. Zbog maloga sadržaja ugljikohidrata šparoge su kao i crni korijen odlična dijetna hrana za šećerne bolesnike. Možemo ju poslužiti s obiljem masti i mrvica, a da pritom ne naškodi bolesniku. Obični crni korijen za kuhanje uzgajamo u povrtnjacima i nije istovjetan s divljim crnim korijenom kojega zovemo i gavez.

Za šećerne bolesnike je isto tako odličan zeleni poriluk. Sitno narezane listove jedemo svakodnevno na kruhu kao večernji obrok. I za ručak je jako dobra salata od poriluka.

Primjena svih ovih ljekovitih biljaka i dijetnoga povrća, razumije se, okrunjena je s uspjehom, ako čovjek živi točno u skladu s dijetom propisanom za šećernu bolest.

 

 

Izvor: Maria Treben, Zdravlje iz Božje ljekarne, pdf. izdanje, str. 82-84.