Sok od krompira
Sok od krompira

Sok od krompira


Čudesan lijek pristupačan svima

Nerijetko se susrećemo sa mišljenjem kako se  krompir ne smije konzumirati sirov. Međutim, riječ je o općoj zabludi budući da su blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno poznata narodnoj medicini. Naime, krompir u sirovom obliku je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.
Krompir je odličan izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.

Međutim, treba znati da je nedozreo krompir zelene ili djelomično zelene kore, kao i krompir koji je proklijao štetan po zdravlje. Opasnost se krije u solaninu –  toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira. No, možete ga se lako riješiti tako da prije upotrebe uklonite dijelove kore s klicama kao i pozelenjenu koru.

Ljekovitost

O ljekovitosti krompirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje. Provedena su, također, mnoga naučna istraživanja na renomiranim univerzitetima.

Profesor Kagamin s medicinskog univerziteta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krompira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa. Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.

Sok krompira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka.

Prema najnovijem istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Univerziteta u Manchesteru, zahvaljujući prisustvu antibakterijskog agensa krompirov sok pouzdano liječi čir na želucu.

Blagodati krompirova soka su: 

  • jača imunitet
  • čisti organizam od otrova
  • njeguje problematičnu kožu
  • koristi se kao dio terapije protiv raka
  • pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • pomaže kod bolesti jetre i bubrega
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti

Kora organski uzgojenog krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata kao što su: ugljikohidrati, bjelančevine, vitamin C i B6, kalij, željezo, magnezij i cink.

Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krompiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.

Između ostalog, sirov krompir zahvaljujući antiseptičkim svojstvima vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje. Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore. Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krompira redovito masirati kritična mjesta.

Priprema soka

Sok od krompira je vrlo jednostavno napraviti. Prije svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore. Možete upotrijebiti sokovnik ili jednostavno krompir naribati i iscijediti. Ukus možete poboljšati dodavanjem nekog voća ili povrća po vlastitom izboru.


Izvori:

http://www.ordinacija.hr

http://www.alternativa-za-vas.com

http://medimoon.com