Čudesan lijek pristupačan svima
Nerijetko se susrećemo sa mišljenjem kako se krompir ne smije konzumirati sirov. Međutim, riječ je o općoj zabludi budući da su blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno poznata narodnoj medicini. Naime, krompir u sirovom obliku je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.
Krompir je odličan izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.
Međutim, treba znati da je nedozreo krompir zelene ili djelomično zelene kore, kao i krompir koji je proklijao štetan po zdravlje. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira. No, možete ga se lako riješiti tako da prije upotrebe uklonite dijelove kore s klicama kao i pozelenjenu koru.
Ljekovitost
O ljekovitosti krompirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje. Provedena su, također, mnoga naučna istraživanja na renomiranim univerzitetima.
Profesor Kagamin s medicinskog univerziteta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krompira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa. Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.
Sok krompira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka.
Prema najnovijem istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Univerziteta u Manchesteru, zahvaljujući prisustvu antibakterijskog agensa krompirov sok pouzdano liječi čir na želucu.
Blagodati krompirova soka su:
- jača imunitet
- čisti organizam od otrova
- njeguje problematičnu kožu
- koristi se kao dio terapije protiv raka
- pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
- smanjuje razinu šećera u krvi
- pomaže kod bolesti jetre i bubrega
- štiti od kardiovaskularnih bolesti
Kora organski uzgojenog krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata kao što su: ugljikohidrati, bjelančevine, vitamin C i B6, kalij, željezo, magnezij i cink.
Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krompiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.
Između ostalog, sirov krompir zahvaljujući antiseptičkim svojstvima vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje. Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore. Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krompira redovito masirati kritična mjesta.
Priprema soka
Sok od krompira je vrlo jednostavno napraviti. Prije svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore. Možete upotrijebiti sokovnik ili jednostavno krompir naribati i iscijediti. Ukus možete poboljšati dodavanjem nekog voća ili povrća po vlastitom izboru.
Izvori:
http://www.alternativa-za-vas.com