Učenje potrebnog znanja
Učenje potrebnog znanja

Učenje potrebnog znanja

Obraćanje pažnje na potrebna znanja i njihovo stjecanje je neophodno islamskom društvu i predstavlja uzrok očuvanja ponosa i snage muslimana.

Prenosi se da je Zapovjednik pravovjernih, mir neka je s njim, o ovome rekao: “Znanje (nauka) je moć, ko god dođe do njega, nadvladat će, a ko ne dođe do njega, bit će nadvladan.”

Jedne prilike Božiji Poslanik, s.a.v.a., je ušao u džamiju zatekavši dvije skupine.
Jedna skupina je imala čas vjerskog obrazovanja, a druga skupina je učila dove.

Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Obje skupine imaju dobar kraj: u jednoj Allaha dozivaju, a u drugoj uče vjerske propise i podučavaju one koji ne znaju – a ovi su bolji. Ja sam poslat da podučavam.”
Zatim je sjeo kod njih. Imam Kazim, mir neka je s njim, kaže: “Božiji Poslanik, s.a.v.a., je ušao u džamiju i vidio skupinu ljudi okupljenih oko jednog čovjeka.

Pitao je: ‘Šta je ovo?’
Rekli su: ‘Učenjak je, Božiji Poslaniče!’ Poslanik, s.a.v.a., je pitao: ‘Kakav učenjak?’
Rekli su: ‘Zna porijeklo Arapa i njihovu historiju, i historiju predislamskog doba, i zna poeziju i književnost.’ Božiji Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “To je znanje koje ne šteti onome ko ga ne posjeduje i ne koristi onome ko ga posjeduje.’”

Ovo ukazuje da musliman, kao i islamsko društvo, treba odrediti prioritete za stjecanje znanja, i da se trebaju posvetiti znanju koje je korisno za njihov ovosvjetski i onosvjetski život, ili uklanja od njega štetu.
Zapovjednik pravovjernih, mir neka je s njim, kaže: “Najpreče znanje za mlade da ga steknu je ono koje će im biti potrebno u zrelosti.”

Također kaže: “Učite u djetinjstvu da biste u zrelosti stekli dostojanstvo.”
Još je rekao: “Znanja je više nego što se može obuhvatiti, pa od svakog znanja uzmite ono najbolje.” I u hutbi “Hammam” kaže: “…(Oni koji su bogobojazni) svoj sluh samo za korisno znanje koriste.”

Imam Bakir, mir neka je s njim, kaže: “Nadmećite se u stjecanju znanja.

Tako mi Onoga u Čijoj ruci je moja duša, ako naučite jedan hadis o halalu i haramu od osobe koja govori istinu, bolje je od Ovog svijeta i zlata i srebra njegova.”

Izvor: “Ključevi života”, s perzijskog preveli Mohsen Zarean i Mirsad Hadžajlić, fondacija “Mulla Sadra” u BiH, Sarajevo 2017.