Uz osobe vegeterijanskog pogleda na svijet i sve one koje su se zbog vrijednog nutritivnog sastava i malo kalorija s pravom priklonile plemenitim i uvaženim gljivama, stručnjaci ih preporučuju još i:
– sportašima (zbog obilja minerala koji se gube znojenjem);
– osobama s usporenom probavom (folna kiselina i vlakna djeluju na rad crijeva, potiču peristaltiku):
– djeci i adolescentima (jer usvajanje novih namirnica znači raznovrsnost u prehrani i garanciju dovoljnog unosa potrebnih hranjivih tvari) i
– rekonvalescentima (jer ne opterećuju probavni sistem).
Eterična ulja daju gljivama svojstven okus i miris koji se pri pripremi jela trebaju sačuvati. Upotreba začina mora biti decentna, kako bi se obogatio, a nikako potisnuo okus gljiva.
Gljive koristimo svježe, sušene, konzervirane, ukiseljene… Dobro se slažu s jelima od povrća, tjesteninom, rižom, ali i s mesnim jelima. Od gljiva pravimo salate, juhe, umake, jednostavna ili složena jela.
Izvor: Zdravlje u kući, porodična revija, god. IV, br. 35, „a-roto press“ d.o.o., Sarajevo, oktobar/listopad 2005, str. 45.