Zanimljive činjenice o ajkulama
Zanimljive činjenice o ajkulama

Zanimljive činjenice o ajkulama

–  Ajkule nemaju ni jednu kost u svome tijelu. Njihov kostur je sačinjen od hrskavice, istog onog čvrstog i fleksibilnog tkiva koje čini građu naših ušiju i noseva.

–  Neke ajkule se kreću čitav život. Pritisak vode na njihove škrge, koji se ostvaruje samo kretanjem, isporučuje kisik krvotoku. Ako bi ajkula prestala da se kreće to bi prouzročilo gušenje i ona bi umrla.

–  Ajkule su ribe, ali nemaju mjehur za plivanje. Zbog toga se vjeruje da ajkule ne spavaju, već se stalno kreću kako ne bi potonule.

–  Da li ajkule spavaju ili ne, zapravo je jedna od znanstvenih nepoznanica, budući da je primjećeno da određene vrste ajkula povremeno odmaraju.

–  Ajkule imaju iznimno dobar sluh. One mogu čuti  pokrete ribljih peraja na udaljenosti od 500 metara!

–  Kada bi se ajkula stavila u ogroman bazen, a u njega ispustila samo jedna kapljica krvi, ajkula bi bila u stanju namirisati je.

–  Ajkule  mogu dugo preživjeti samo sa jednim dobrim obrokom. Kada se jednom najede, ajkula bez novog obroka može izdržati čak nekoliko mjeseci.

–  Iako je većina ajkula duga svega jedan metar, postoje neke vrste koje su iznimno duge, kao što je kit-ajkula koja može biti duga čak 14 metara.

–  Najmanja ajkula dugačka je svega 18 centimetara.

–  Ajkule se mogu razmnožavati na tri načina: legu jaja, rađaju žive mladunce ili se razvijaju iz jaja, ali u tijelu majke pa se rađa već razvijena ajkulica.

–  Ajkula se rađa sposobna da se brine o sebi. Majka ajkula ostavlja mladunče da se samo brani, čak, štaviše, ono obično sāmo nastoji umaći prije nego što ga majka pokuša pojesti.

–  Neke vrste polože jaja na dno okeana, a mladunče ajkule se kasnije izleže samo.

–  Velike bijele ajkule su najsmrtonosnije ajkule okeana. Ovi moćni predatori mogu juriti kroz vodu brzinom od 30 kilometara na sat.

–  Za razliku od drugih vrsta velike bijele ajkule su toplokrvne. Premda ne održavaju konstantnu tjelesnu temperaturu potrebno im je da unose mnogo mesa kako bi regulisali tjelesnu toplotu.

–  Kod ajkule se uvijek iza prednjih zuba razvija i niz manjih zuba. Na kraju se ti manji zubi pokreću naprijed, kao na pokretnoj traci, a prednji zubi ispadaju.

–  Ajkule ne mogu oboljeti od  raka te su zbog toga važni sudionici u znanstvenim istraživanjima radi pronalska lijeka protiv ove bolesti.

–  Iako i sam pomen ajkule mnogim ljudima tjera strah u kosti, činjenica je da je više ljudi stradalo od uboda pčele, nego od ugriza ovog moćnog stanovnika okeana.

 

Izvori: sciencekids.co.nz/sciencefacts, wikipedia.org, zooportal.hr

Priredila: A. Kadrija