Zanimljive činjenice o internetu
Zanimljive činjenice o internetu

Zanimljive činjenice o internetu

–  Internet je osnovan 1969. godine u SAD-u od strane američkog Ministarstva obrane. Zvao se ARPANET (prva četiri slova su kratica za Advanced Research Project Agency – Agencija za napredne istraživačke projekte, dok net označava računalnu mrežu).

–  Britanski fizičar Tim Berners-Lee izumio je World Wide Web 1989. godine.

–  Iako se pojam World Wide Web (www ili web) često izjednačava sa pojmom internet, ta dva pojma ne nose isto značenje. Internet je ogromna mreža koja povezuje računare širom svijeta koristeći se raznolikim žičanim i bežičnim tehnologijama. Za povezivanje se koriste telefonske mreže, ISDN, ADSL, optički i ini kabeli, satelitske veze te drugi načini. World Wide Web je zbirka međusobno uvezanih stranica kojima se pristupa putem interneta i nekog web preglednika.

–  Svako računalo spojeno na internet ima svoju IP adresu, ali se kod korištenja usluga, npr. u internetskom pregledniku, uglavnom koriste imena koja se u adrese prevode pomoću sistema poslužitelja za DNS. Popularni internetski preglednici su: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera i Safari.

–  Oblasno ime (domain name) ili upućuje na internet lokaciju ili je nekorišćeno ili neregistrovano. Mogu ga koristiti neki ljudi, ali ga ne mogu koristiti svi ljudi. Internetski sistem oblasnih imena uključuje niz takvih imena među kojima su najzastupljenija .com, .info, .net, .org, .edu, .mil te .gov.

–  Zahvaljujući povećanju dostupnosti interneta popularnost web-a je naglo porasla zadnjih desetak godina. Korisnici na internetu mogu pristupati različitim informacijama, razgovarati s drugim ljudima, koristiti elektroničku poštu ili pristupati forumima, kupovati na internetu, igrati online igre, koristiti stranice za internetsko bankarstvo, učiti i sl.

–  U zadnje vrijeme posebnu popularnost imaju web sajtovi Facebook, Google+ i Twitter. Mnogo je onih koji provode dosta vremena na ovim sajtovima održavajući online kontakte sa drugim osobama.

–  Sigurnost i privatnost na internetu je oduvijek bio problem. Mnogi ljudi još uvijek nisu svjesni rizika u koji se upuštaju kada putem interneta daju svoje osobe podatke. Virusi i spam e-mailovi predstavljaju još jedan dodatni sigurnosni problem koji često uznemirava i zadaje glavobolje korisnicima interneta.

–  Internetske stranice čiji URL počinje s https:// a ne s http:// imaju šifrirane veze, što prevenira mogućnost da netko drugi pročita informacije koje je korisnik unio na tim stranicama. Ipak, to ne znači da te stranice nisu maliciozne, već samo da su njihove veze šifrirane.

–  Jedan od najboljih i najčešćih načina pronalaženja informacija na web-u je korištenje pretraživača kao što su Google i Bing. Google je trenutno najpopularniji pretraživač koji dnevno primi na stotine miliona pretraživačkih upita.

Izvori:

http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts.html

http://hr.wikipedia.org/wiki/Internet

Prevod: A. Kadrija