Zanimljive činjenice o vatri
Zanimljive činjenice o vatri

Zanimljive činjenice o vatri

– Vatra je hemijska reakcija kojem se oslobađa svjetlost i toplota.

– U kombinaciji sa kisikom iz zraka, materije sagorijevaju stvarajući plamen, a često i dim.

–  Za nastanak vatre potrebno je gorivo, kisik i toplota. Gorivo može biti drvo, ugalj, nafta …

– Zemlja je jedina poznata planeta gdje vatra može da gori. Na ostalim planetama jednostavno nema dovoljno kisika neophodnog za postojanje vatre.

– Drevni Grci su palili vatru koncentrisanom sunčevom svjetlošću. Parabolična ogledala koja fokusiraju sunčeve zrake još uvijek se koriste za paljenje olimpijske baklje.

– Plamen je dio vatre kojeg možemo vidjeti. Može biti različite boje, zavisno od vrste materije koja gori.

– Plamen svijeće je plav na dnu, jer vatra tu uzima kisik, a žut na vrhu, gdje ga sagorjeva.Temperatura plamena svijeće je oko 1000 stepeni Celzijusa.

– Vatra je veoma opasna po čovjeka. Izlaganje vatri rezultira opekotinama te je od izuzetne važnosti poduzeti odgovarajuće sigurnosne mjere pri rukovanju vatrom.

– Vatra je i veoma korisna za čovjeka; daruje mu svjetlo u mraku, toplotu u hladnim danima, omogućava spremanje hrane i još mnogo toga.

– Naučnici vjeruju da je čovjek koristio vatru na kontroliran način pri spremanju hrane  i prije oko milion godina.

–  1666. godine veliki požar u Londonu je uništio 80 % grada, ali u isto vrijeme stao u kraj kugi, opakoj bolesti koja je odnijela živote više od 65.000 ljudi. Požar  je bio kraj za štakore i muhe, glavne prenosioce ove bolesti.

– Šumski požari su izuzetno destruktivni i opasni kako za čovjeka tako i za život divljine.

– Vatreni tornado (vatreni vrtlog) je fenomen rijetko zabilježen kamerom, u kojem vatra, pod određenim uslovima (ovisno o temperaturi zraka i struja) stvara vrtlog.

– Samozapaljenje nije samo mit. Neki izvori goriva mogu sami generisati toplinu. Na primjer, pistacije imaju toliko prirodnih ulja koja su sklona samozapaljenju da su u transportu označene kao opasna roba.

– Vatra se može ugasiti na tri različita načina: uklanjanjem izvora goriva ili njegovim iscrpljivanjem, prekidanjem dotoka  kisika, ili poništavanjem vatrenog učinka vodom.

– Za kontrolu požara često se koriste aparati za gašenje požara koji ispuštaju vodu, pjenu, ugljen-dioksid, suhe hemikalije ili neke druge tvari.

 

Izvori:

http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts.html

http://pixelizam.com

Prevod: A. Kadrija