Zanimljive činjenice o vremenu
Zanimljive činjenice o vremenu

Zanimljive činjenice o vremenu

– Vrijeme koristimo da odredimo događaje u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ono nam također koristi kako bi uporedili i izmjerili brzinu kojom se ljudi, stvari i pojave kreću.

– Vrijeme možemo izmjeriti ručnim ili zidnim satom, pješčanim satom, a čak i sunčevim satom.

Sunčev sat za mjerenje vremena koristi položaj Sunca, prvenstveno njegove sjene koja pada na označenu površinu.

Upotreba klatna za precizno mjerenje vremena izum je Galilea Galileja. Prije otprilike 400 godina ovaj naučnik je razvio teoriju o upotrebi klatna u tu svrhu.

– 60 sekundi je u jednoj minuti, 60 minuta u jednom satu i 24 sata u jednom danu.

Sekunda je mjerna jedinica za vrijeme, jedna od sedam osnovnih jedinica Međunarodnog sustava (SI). Za mjerenje vremenskih intervala kraćih od sekunde koriste se manje mjerne jedinice: milisekunda (ms), mikrosekunda (μs), nanosekunda (ns) itd.

Planckovo vrijeme naziv je za najmanju znanu vremensku jedinicu. To je vrijeme za koje svjetlost treba preći, u vakuumu, udaljenost od Planckove dužine. Ta udaljenost je tako malena da se čak ne može ni izmjeriti!

– Obična godina ima 365 dana, a prestupna 366. Zemlji treba nešto više od 365 dana da obiđe oko Sunca, pa stoga dodajemo jedan dodatni dan februaru svake četvrte godine.

– Vrijeme u trajanju od 10 godina zove se dekada, od 100 godina vijek ili stoljeće, a od 1000 godina milenijum.

– Naučnici vjeruju da se Mjesec koristio u svrhu nekog vida kalendarskog mjerenja vremena još prije 6000 godina. Danas, u savremenom dobu, kalendarsko mjerenje vremena je vrlo precizno.

Precizni časovnici koji mjere sate, minute i sekunde nastali su usavršavanjem prvobitnih sprava za mjerenje vremena. Danas je sve češći digitalni oblik prikaza vremena.

Ljetno računanje vremena (DST = Daylight saving time) široko je rasprostranjeni službeni vremenski sistem u kojem se, tokom ljetnih mjeseci, kazaljke prebacuju obično za jedan sat unaprijed u odnosu na mjesno standardno vrijeme. Svrha toga postupka je bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave.

– Različiti dijelovi svijeta nalaze se u različitim vremenskim zonama. To znači da dok vi doručkujete, neko u drugom kraju svijeta večera. Tako, na primjer, kada je u Bosni i Hercegovini 12.00, u Meksiku je tek 5.00, dok je u istočnoj Australiji 20.00.

– Teorije koje se odnose na vrijeme su iznijeli poznati naučnici, kao što su Isaac Newton i Albert Einstein. Možda ste čak čuli za pojam „prostorvrijeme“, fizikalni pojam koji objedinjuje prostorne dimenzije i vremensku dimenziju u jednu pojavu.

– Prema filozofima, vrijeme je teško definisati. Naučnici i filozofi su dugo izražavali neslaganje po pitanju razumijevanja vremena. Da li je vrijeme uistinu dio Univerzuma ili je samo način na koji ljudi razmišljaju, upoređujući  događaje i stavljajući ih u odgovarajuće slijedove – neke su od rasprava koje se vode među njima. Sve to malo zbunjuje, ali je i na neki način interesantno razmišljati o svemu ovome. Šta vi mislite, ko je u pravu?

– Ukoliko volite razmišljati, razmislite i o ovome: Da li vrijeme ima pravac? Da li je počelo sa Velikim praskom? Da li je putovanje kroz vrijeme moguće?

 

Izvori: sciencekids.co.nz/sciencefacts, wikipedia.org

Priredila: A. Kadrija