Zaštita na Facebooku
Zaštita na Facebooku

Zaštita na Facebooku

Facebook je internetska društvena mreža, koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. Danas Facebook ima više od 1.230.000.000 aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mjesto za objavljivanja fotografija, s više od 14 miliona novih dodanih fotografija dnevno.

Međutim, koliko god ova društvena mreža bila privlačna i popularna toliko može biti štetna i opasna ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere zaštite od zlonamjernih pogleda. Evo par savjeta koji će vam pomoći da Facebook za vas postane sigurnije ‘okruženje’.

1. Poštujte dobnu granicu pri otvaranju Facebook profila. Odrasli je nisu postavili bez razloga. Sa drugovima možete komunicirati na mnogo drugih prikladnijih načina dok ne dođete u godine kada vam je dozvoljeno imati vlastiti Facebook profil.

2. Koristite redovito ažuriran anti-virusni program.

3. Kada osmišljate lozinku za vaš profil potrudite se da bude složena i teško dokučiva drugima. Kreirajte lozinku koja nema veze sa vašim ličnim podacima (ime, prezime, datum rođenja i sl.), koja se ne koristi na drugim web servisima (forumi, web stranice itd.), koja ne sadrži riječi koje se mogu pronaći u rječniku, koja sadrži kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i znakova.

4. Lozinku nikad ne pohranjujte u web preglednik (opcija „Remember Password“ i sl.); sigurnosni propusti u web preglednicima mogu dovesti do krađe lozinki.

5. S vremena na vrijeme promijenite lozinku.

6. Ne slijedite sumnjive poveznice u e-mail porukama, privatnim ili drugim vrstama poruka na Facebooku (čak i ako dolaze od prijatelja). Takve poveznice su često vezane uz lažne nadogradnje, zanimljive video-sadržaje i sl., a što rezultira preuzimanjem malvera ili phishing stranica.

7. Uvijek obratite pažnju na URL adresu u slučaju praćenja poveznice; domena mora odgovarati „facebook.com“ (a ne „facebook.com.nešto.nešto“).

8. Postavite odgovarajuće sigurnosne i postavke za ograničavanje dostupnosti podataka (Privacy Settings). Obratite pažnju na „Public search“ opciju koja omogućava javno pretraživanje profila, podatke dostupne aplikacijama i dr.

9. Nikad ne postavljajte povjerljive podatke (u bilo kojem obliku)!

10. Nikad ne prihvaćajte neznance kao prijatelje!