Zdravstvene koristi obrezivanja muških beba
Zdravstvene koristi obrezivanja muških beba

Zdravstvene koristi obrezivanja muških beba


Mnogi Amerikanci smatraju da je obrezivanje nepotrebno, te zdravstvena osiguranja više ne pokrivaju troškove ove procedure. Američka akademija pedijatara je, međutim, podržala obrezivanje.

Obrezivanje muških beba je bila uobičajena praksa u Sjedinjenim državama u posljednjih nekoliko decenija, međutim sada su neki roditelji i kompanije medicinskog osiguranja odlučili da obrezivanje nije medicinski potrebno. Grupa pedijatara, s druge strane, ukazuje da su zdravstvene beneficije obrezivanja ipak veće nego rizici.

U mnogim afričkim zemljama odrasle muškarce obrezuju da bi se spriječilo širenje AIDS-a, jer istraživanja pokazuju da se na ovaj način od AIDS-a i veneričnih bolesti štite i muškarci i žene, njihovi seksualni partneri. Svjetska zdravstvena organizacija je zaključila da obrezivanje u subsaharskoj Africi, u periodu od 20 godina,  može spriječiti i do šest miliona novih slučajeva infekcije HIV-a i tri miliona smrti.

Dr. Aaron Tobian, patolog koji izučava zdravstvene i ekonomske aspekte obrezivanja, kaže: „Tri istraživanja slučajnih uzoraka, što je najjači medicinski dokaz, pokazala su da obrezivanja muškaraca smanjuju infekcije HIV-om, genitalnim herpesom, papiloma virusom, koji izaziva rak grlića materice u žena i karcinom penisa.“

U judaizmu je obrezivanje obavezno, dok se u islamu preporučuje. U drugim kulturama obrezivanjem odrasliji dječaci postaju muškarci.

Doktori kažu da su komplikacije obrezivanja muške novorođenčadi vrlo rijetke i minorne, te da mlađe bebe imaju manje komplikacija nego kad se radi o obrezivanju starijih dječaka i muškaraca.

 

Izvor: VoA News / www.medicina.ba