Zeleni krov
Zeleni krov

Zeleni krov


Svaki put prilikom konstruiranja građevine koja nosi zeleni krov, znači da ono malo prirode koje je izgubljeno može biti vraćeno. Zeleni krov je produžetak postojećeg krova koji uključuje hidroizolaciju i sprječava prodor korijena, drenažni sustav, filterski sloj i vegetacijski sloj. Krovni vrt ne samo da vlasniku građevine vraća uloženu investiciju, već predstavlja i značajnu socijalnu, ekonomsku i ekološku osviještenost.

Zeleni krovovi su odličan način da se izbjegne korištenje skupog crijepa za pokrivanje. Ako su dobro napravljeni, predstavljaju toplinsku izolaciju s vanjske strane kuće, a i lijepi su, jer na njima može biti travnjak, cvjetnjak ili povrtnjak. Zelen krov zimi sprječava gubitak topline, a ljeti osvježava stambeni prostor.

Zeleni krovovi imaju mnoge prednosti pred običnim krovovima: djeluju kao toplinska izolacija, te tako smanjuju troškove grijanja i hlađenja u zgradama pod njima za oko 20%, zatim, produžuju životni vijek krova štiteći ga od ultraljubičastog zračenja, velikih temperaturnih promjena i mehaničkih oštećenja (npr. tuča). Također upijaju zvuk i smanjuju utjecaj buke, te filtriraju zrak i stvaraju kvalitetniju mikroklimu.

Zeleni krovovi se dijele u dvije glavne grupe:

  • ekstenzivne zelene krovove i
  • intenzivne zelene krovove.

Intenzivni zeleni krovovi su oni krovovi koji izgledaju kao parkovi: drveće, grmlje i trava. Ovaj oblik zelenog krova, koji je primjerice vrlo popularan u sjevernoj Italiji, zahtjeva isto održavanje kao i parkovi posađeni na zemlji: drveće i grmlje treba obrezivati, kositi travu, dodavati gnojivo i navodnjavati za vrijeme suše.

Ekstenzivni zeleni krovovi, koji su najpopularniji u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, puno su jeftiniji od intenzivnih zelenih krovova te održavanje skoro i ne trebaju.

Još ponešto o zelenim krovovima saznajmo iz sljedećeg video priloga!

Izvori: Dom2magazin, bauder.hr, hr.wikipedia.org, zeleni-krovovi.com