Znanstvenici pretvorili vodik u metal
Znanstvenici pretvorili vodik u metal

Znanstvenici pretvorili vodik u metal


Tim znanstvenika sa sveučilišta Harvard uspio je postići nešto o čemu su mnogi stručnjaci maštali – pretvorili su vodik u metal. Vodik u takvom stanju, uspije li se postići da bude stabilan na uobičajenim temperaturama, mogao bi promijeniti svijet tehnologije, omogućiti superbrza računala, brze levitirajuće vlakove, iznimno učinkovita vozila i dramatično promijeniti sve što koristi električnu energiju.

No, sve će to ovisiti o sljedećem koraku, odnosno ispitivanju može li vodik ostati u tom stanju u realnim uvjetima. Naime, spomenuti je rezultat postignut korištenjem iznimno visokog tlaka, većeg od onog u središtu Zemlje, te pri vrlo niskim temperaturama. Voditelj tima Isaac Silvera kaže kako je ovo ‘sveti gral’ fizike visokog tlaka. Metalni je vodik u posebnim uvjetima stiješnjen između dva dijamanta i trenutačno opstaje u tim uvjetima.

Profesor Silvera kaže kako je sljedeći korak polagano smanjivanje tlaka i povišenje temperature te će pomno pratiti što će se događati s metalnim vodikom u promijenjenim uvjetima. Prema nekim teorijama on bi trebao ostati stabilan kada ga se dovede na sobnu temperaturu što bi omogućilo velika tehnološka postignuća u budućnosti. Silvera vjeruje kako će to tako i biti uspoređujući metalni vodik s dijamantima koji nastaju pod iznimno visokim tlakom te zadržavaju svoju strukturu u uobičajenim uvjetima. Dio znanstvenika ipak smatra kako će doći do promjena u svojstvima materije te će metalni vodik polagano degradirati.

Potvrdi li se da metalni vodik može ostati stabilan u realnim uvjetima to bi donijelo ogroman potencijal u svakodnevnoj primjeni raznih rješenja. Primjerice, trenutačno se u transportu električne energije gubi oko 15 posto, a uporabom vodiča od novog materijala ti bi gubici bili zanemarivi. Dakako, vrlo bi velika primjena bila i u industriji poluvodiča gdje bi bilo omogućeno razvijanje značajno bržih računala u odnosu na današnja. Još jedna potencijalna primjena bila bi u raketnoj propulziji gdje bi metalni vodik, vraćanjem u uobičajeno stanje molekula, oslobađao ogromnu količinu energije.

No, profesor Silvera i njegov tim ne planiraju stati na teoriji. On kaže kako će u praksi provjeriti što se događa s novim materijalom kada se smanji tlak i povisi temperatura. Rezultate ćemo doznati uskoro, no, bez obzira na konačni ishod, ovo otkriće možemo smatrati iznimno važnim postignućem moderne fizike.

 

Izvor: www.ictbusiness.info