Alge – zdravlje iz morskih dubina
Alge – zdravlje iz morskih dubina

Alge – zdravlje iz morskih dubina

Autor: Melita Horvat


Alge su podvodne biljke, morske trave, a mnogi ih nazivaju i “morsko povrće”.

Svi oni koji su kušali alge slažu se u jednoj konstataciji, a to je da su jedinstvenog okusa.   Okus nekih algi je blag, drugih je malo izraženiji, ali svima je zajedničko da su “umami“, što na japanskom znači ukusno.

Izuzetno su korisne i zdrave za organizam jer su bogat izvor hranjivih i ljekovitih tvari.Obiluju vitaminima, mineralima, bjelančevinama, proteinima, prehrambenim vlaknima, aminokiselinama i drugim vrijednim nutrijentima.

Mnoge vrste algi

Poznato je oko 20 000 vrsta algi od kojih se veliki broj koristi u prehrani, liječenju i kozmetici. Mikro alge nazivaju još i spojem bakterija i biljaka. Njihova starost se procjenjuje na oko 3,5 milijardi godina.

Alge se dijele u dvije skupine – makro alge i mikro alge.

Makro alge su trave koje rastu u velikim dubinama oceana, ali i na vodenim površinama. Rastu prilično brzo, a mogu narasti i do sto metara u dužinu.

Ako primijetite zeleni talog u kućnom akvariju ili zelene naslage u dvorišnom bazenu – to su mikroalge.

Prema boji alge se dijele na: zelene, plave, crvene i smeđe.

Zelene, crvene i smeđe su makroalge a plave pripadaju u skupinu mikroalga.

Najpoznatije i najcjenjenije alge su: Spirulina, Chlorella, Afa, Kelp, Nori, Wakame, Kombu.

Bogat izvor nutrijenata

Svi nutricionisti zasigurno će se složiti da su alge jedne od nutritivno najbogatijih biljaka.

One su  izvor mnogih važnih vitamina, minerala i ostalih vrijednih sastojaka.

Za primjer možemo spomenuti da u jednom gramu algi ima hranjivih sastojaka otprilike koliko ih ima u kilogramu voća i povrća.

Osim što su bogate važnim vitaminima i mineralima, alge imaju i izrazito visok postotak vlakana.

Čak do 75% ukupne mase algi mogu činiti prehrambena vlakna.

Alge sadrže zavidne količine gotovo svih minerala; kalcija, joda, željeza, natrija, magnezija fosfora, kalija.

Bogate su ugljikohidratima, proteinima i bjelančevinama.  Obiluju vitaminima C, A, B1, B12, E

Sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline za koje je poznato da imaju izuzetno pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Ljekovita svojstva algi

S medicinskog stajališta alge su vrlo korisne i iskoristive za prevenciju i suzbijanje mnogih tegoba.

 • Uspješno reguliraju metabolizam: izuzetno visoka koncentracija joda u pojedinim algama djeluje pozitivno na štitnjaču koja je odgovorna za regulaciju metabolizma.
 • Potiču detoksikaciju organizma: bogate su klorofilom koji je snažan prirodni detoksikant.
 • Pročišćavaju krv: kemijski sastav algi je vrlo sličan ljudskoj krvnoj plazmi te one vrlo uspješno pomažu u pročišćavanju krvi.
 • Pozitivno djeluju na koštani sustav: pojedine alge sadrže veliku količinu kalcija što ih čini neprocjenjivom namirnicom za kvalitetu i zdravlje kosti.
 • Odlične su za  mršavljenje: veliki udio vlakana i hranjivih tvari, zajedno s niskom kaloričnom vrijednošću, čine alge idealnom namirnicom za mršavljenje.
 • Štite od kardiovaskularnih bolesti: pojedine alge sadrže visoku koncentraciju magnezija koji dokazano snižava visoki krvni tlak i sprječava srčani udar.

Osim spomenutih ljekovitih svojstava alge imaju još mnogo blagotvornih učinaka na zdravlje:

 • pomažu u borbi protiv dijabetesa
 • imaju antibakterijsko djelovanje
 • jačaju imunitet
 • pomažu u prevenciji raka
 • štite od virusnih infekcija
 • ublažavaju PMS
 • povećavaju plodnost
 • pojačavaju izdržljivost i snagu organizma

Najpoznatije i najcjenjenije alge

Chlorella

Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) je slatkovodna zelena mikroalga koja sadrži vrlo veliku koncentraciju klorofila. Bogata je proteinima, beta-karotenom, vitaminima ( C, E i B kompleksa), mineralima (željezo, magnezij, kalij, cink) enzimima, te velikim brojem aminokiselina.

Chlorella pomaže u detoksikaciji organizma, jača imunološki sustav, te je uspješna u regulaciji krvnog tlaka i šećera.

Spirulina

Spirulina je modro-zelena slatkovodna alga spiralnog oblika po čemu je i dobila ime.

Ova alga bogata je vitaminima ( A, C, D, E i B), mineralima, vlaknima. Značajna je kao izuzetan izvor beta-karotena, proteina i minerala (željeza, kalija, kalcija, magnezija, natrija, fosfora, cinka i selena).

Spirulina jača imunitet, štiti organizam od štetnih tvari, regulira probavu, pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine, smanjuje rizik od raka.

Ova alga štiti živčani sustav, mozak i oči zahvaljujući snažnom antioksidansu – zeaksantinu. Ima protuupalna i antialergijska svojstva, pomaže kod stresa i depresije te ublažava simptome PMS-a. 

Afa Alga

Alfa Alga, također poznata kao Klamatska alga je jedinstvena po svom sastavu i stupnju apsorpciji u organizam, koja iznosi gotovo 100%.

Raste u vodi Klamatskog jezera, koja dolazi iz geotermalnih i vulkanskih izvora. Upravo zbog toga sadrži cijeli spektar minerala u kelatnom obliku.

Neobično je bogata enzimima, bjelančevinama, klorofilom, antioksidansima i vitaminima. Najpoznatiji je izvor željeza u organskom obliku, koje se lako apsorbira u organizam.

Štiti od radijacije, ima blagotvoran učinak na živčani sustav i mozak. Poboljšava pamćenje, kreativnost i koncentraciju.

Kelp

Kelp je smeđa alga, poznata po svom gustom lišću i brzom rastu. U 24 sata može narasti čak do 60 cm.

Ova alga se koristi u prehrani, kozmetici i liječenju.

Sadrži mnoge važne sastojke, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), minerale ( kalcij, fosfor, željezo, natrij, kalij i magnezij). Bogata je biljnim vlaknima koja učinkovito pospješuju probavu.

Kelp ima antikancerogena svojstva, štiti organizam od štetnih tvari, pozitivno djeluje na imunološki sustav. Ova je alga poznata po antivirusnom i antibakterijskom djelovanju, snižava krvni tlak i kolesterol te smanjuje razinu šećera u krvi.

Kelp je bogat jodom što ga čini odličnim stimulatorom metabolizma. Pomaže i kod artritisa te liječi stres i nervozu.

Wakame

Wakame je vrlo cijenjena smeđa alga blagog okusa, raste duboko u moru, a osobito je popularna u kuhinjama istočnih zemalja. 

Ova alga je odličan izvor vitamina A, C,  E, K, D, te minerala (kalcija, željeza, magnezija, bakra i mangana).

Wakame je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima, pomaže u snižavanju   visokog krvnog tlaka, ublažava srčane tegobe, osvježava i okrepljuje organizam.

Kao i većina smeđih algi Wakame pomaže u mršavljenju zahvaljujući pigmentu fukoksantinu, koji stimulira potrošnju masti i tako djeluje na smanjenje težine.

Kombu

Kombu (Laminaria japonica) je smeđa alga koja raste u hladnim morskim dubinama. U savršenim uvjetima ova alga može narasti i do 10 metara. Trakaste je strukture i blagog okusa.

Ova vrsta algi je izuzetno popularna i česta u japanskim kuhinjama a posebno se koristi kao temeljac za razne vrste juha. 

Bogata je vitaminima, osobito vitaminom C, K, E i B12, kao i mnogim mineralima od kojih je najznačajniji jod zahvaljujući kome ova alga blagotvorno djeluje na štitnjaču.

Kombu alga pospješuje probavu, pozitivno djeluje na živčani sustav i  funkcije mozga.

Jača krvne žile, snižava visoki krvni tlak, pospješuje rad jetre i štitnjače, a zaslužna je i za lijepu i blistavu kožu.

Antikancerogena svojstva algi

Antikancerogeno djelovanje algi je dobro poznato u mnogim kulturama, no još uvijek znanstveno nije objašnjeno.

Tradicionalna Kineska medicina koristi smeđu algu Laminariju u liječenju raka. Ayurvedski drevni tekstovi također preporučuju korištenje algi za liječenje tumora.

U Eberskom papirusu se spominje da su drevni Egipćani koristili alge za liječenje tumora dojke.

Prva istraživanja na algama bila su provedena 1960 godine. Prema izvještaju, koji je 1966 godine predstavio Claudio&Standardo, 68% pacijenata s rakom pokazalo je značajno poboljšanje nakon injekcija s algama.

Pacijenti su također pokazali dobru podnošljivost kemoterapije, popravio im se apetit, a kosa im je počela normalno rasti.

Pretpostavlja se da upravo fukoidan – kompleksni polisaharid, sastojak kombu i wakame algi, uzrokuje apoptozu – samouništenje stanica raka.

To potvrđuje i istraživanje u Japanu, tijekom kojeg je fukoidan, primijenjen direktno na stanice raka u laboratoriju, uzrokovao njihovo uništenje unutar 72 sata.

Alge u kulinarstvu

Alge su najzastupljenije u kulinarstvu azijskih zemalja, najviše u Kini i Japanu.

Konzumiraju se kao samostalna jela, kao dodaci juhama, varivima, salatama, koriste se kao začini.

U prehrani se najviše koriste Wakame, Kelp, Arame, Nori, Kombu, a istraživanja govore da se u japanskom i kineskom kulinarstvu koristi više od  dvadeset različitih vrsta algi.

 • Wakame alge se koriste u pripremi juha
 • Kelp alge su izvrstan dodatak juhama i varivima
 • Arame  se koriste kao dodatak salatama, kuhanom povrću ili juhama
 • Nori su poznate po pripremi sushija
 • Kombu alge potiču probavu i koriste se kao dodatak težim jelima radi lakše probavljivosti

 

www.alternativa-za-vas