Antioksidansi kao dodaci prehrani
Antioksidansi kao dodaci prehrani

Antioksidansi kao dodaci prehrani


Antioksidansi djeluju sa ciljem da štite ćelije od oksidativnog oštećenja. Preporučuje se konzumacija širokog spektra antioksidanasa, budući da svaki antioksidans štiti različiti dio organizma i na različitim razinama štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Najznačajniji antioksidansi koji se mogu unositi sa hranom i dodacima prehrani su: 

  • vitamin E, 
  • Vitamin C, 
  • cink, 
  • selen, 
  • karotenoidi, 
  • polifenoli – flavonoidi,

te endogeni antioksidanti koji nastaju u organizmu, ali se mogu unositi i sa hranom kao što su: 

  • glutation, 
  • koenzim Q10, 
  • alfa lipoična kiselina.

Vitamin C ima antioksidativne sposobnosti, naročito u respiratornom sistemu, detoksikuje udahnute oksidisane zagađujuće materije, a u prisustvu većih količina slobodnih jona gvožđa i bakra može imati prooksidativno dejstvo.

Smatra se da cink, selen, lignani, flavonidi, ostali biljni fenoli, beta karoteni imaju antioksidativna svojstva. Od karotenoida su to likopen, beta-karoten, zeaksantin.

Osim toga postoji i alfa lipoična kiselina (ALA), najmoćnije antioksidativno sredstvo, koje je vrlo korisno i za snižavanje šećera u krvi. Pokazuje vrlo dobro dejstvo u dozi od 20-600 mg dnevno. Alfa lipoična kiselina, glutation, koenzim Q10, SOD su endogeni antioksidanti koji se stvaraju u ljudskom organizmu, a mogu se unositi i sa namirnicama.

 

Izvor: prof. dr. Midhat Jašić, Biološki aktivni sastojci hrane,  Materijal uz predavanja, Tehnološki fakultet, Tuzla, 2010, str. 59-60.