Bračna neplodnost
Bračna neplodnost

Bračna neplodnost

Autor: dr. Samire Ademi Lutolli, ginekolog


Nastavak istoimenog članka objavljenog u magazinu AŠK, broj 10, septembar 2015.

Dijagnostika

Ukoliko i nakon godinu dana redovnih spolnih odnosa bračni par ne ostvari trudnoću potrebno je da se obrati ljekaru radi postavljanja dijagnoze. To je ujedno i prvi korak u liječenju steriliteta. Ukoliko se dijagnostika ne uradi kompletno, kompromituju se svi naredni postupci u liječenju.

Pregledi oba partnera su nezaobilazni. Obavezno je uraditi dijagnostiku i muškarca i žene zbog sve većeg procenta obostranog steriliteta. Kako je ljudski reproduktivni sistem veoma kompliciran, testovi mogu da traju i nekoliko mjeseci te zahtijevaju strpljenje. Nakon završetka kompletnog ispitivanja oba partnera određuje se terapija.

Osnovni pregledi, kojima se nastoji otkriti uzrok neplodnosti kod oba partnera, su:

 • postkoitalni test – ispitivanje vitalnosti i pokretljivosti spermatozoida u cervikalnoj sluzi žene odnosno njihove sposobnosti da prežive i probiju se kroz sluz grlića i uđu u šupljinu materice
 • mikrobiološka ispitivanja – bakterije, hlamidije, mikoplazme i ureaplazme
 • ispitivanje hormonskog statusa
 • ispitivanje nasljedne osnove – ispitivanje broja i strukture hromozoma kao i promjena na spolnim hromozomima koje se često dovode u vezu sa smanjenom oplodnom moći
 • histopatološka ispitivanja – biopsija

Dijagnostika neplodnosti kod žena

Dijagnostika neplodnosti kod žene započinje općim pregledom koji uključuje prije svega opći ginekološki pregled, te potom historiju bolesti i pitanja vezana za menstrualni ciklus, seksualne navike i lijekove koje žena koristi.

Ukoliko žena ima menstrualne cikluse koji traju duže od jednog mjeseca ili, čak, ponekad izostaju, onda se sa sigurnoću može reći da ima rijetke ovulacije. Česti uzroci rijetkih ovulacija su: stres, poremećaji u ishrani (anorexia nervosa, bulimia), pretjerano fizičko naprezanje (uključujući preambiciozne fizičke treninge), nagli gubitak tjelesne težine, pothranjenost, gojaznost.

Hormonski poremećaji mogu da uspore ili potpuno onemoguće sazrijevanje i oslobađanje jajne ćelije, uzrokujući pritom i neredovne menstruacije. Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje hormonskih poremećaja su: neočekivani dobitak ili gubitak u tjelesnoj težini, stalni umor, pojačana maljavost, gubitak kose, pojava akni, bolovi u maloj karlici zbog postojanja ovarijalnih cisti.

Simptomi polipa ili fibroidnih tumora mogu biti obilna i produžena menstrualna krvarenja, bolovi u maloj karlici i uvećanje uterusa.

Poremećaji oblika materice (anomalije u razvoju materice) i poremećaji šupljine materice (prisustvo polipa endometrijuma, fibroidni tumori, itd.) onemogućavaju ugnježđivanje embriona i normalan razvoj ploda, tako da mogu biti uzrokom izostanka trudnoće,  ali i gubitka ploda.

Procjenu funkcije jajnika, stanje jajovoda i materice je moguće izvršiti različitim metodama. Ultrazvuk je najpristupačnija metoda, jeftina i neinvazivna, te prilično pouzdana.

Ultrazvučni pregled jajnika vrši se 2. ili 3. dana menstrualnog ciklusa i istog dana se daje krv za procjenu nivoa ženskih seksualnih hormona (određuju se hormoni FSH, LH, prolaktin, TSH, estradiol i AMH-Antimillerian hormon). U sklopu hormonalnog statusa ispituju se hormoni štitne žlijezde i nadbubrežne žlijezde. Ultrazvučno prati se rast, sazrijevanje i pucanje folikula (ovulacije).

Stanje jajvoda se procjenjuje ginekološkim ultrazvučnim pregledom, histerosalpingografijom (HSG) gdje se ubacuje tečnost u matericu i rendgenom se određuje da li je tečnost stigla do jajovoda. Moguće je odrediti da li postoji blokada jajovoda kao i na kom se mjestu nalazi. Laparoskopijom (endoskopski pregled trbušne duplje i organa male karlice) moguće je odrediti da li postoji endometrioza ili ožiljno tkivo, kao i defekti materice i jajovoda. Ova dijagnostička metoda se obavlja u općoj anesteziji.

Stanje materice se procjenjuje ginekološkim ultrazvučnim pregledom, gdje se sagledavaju karakteristike sluzokože materice (morfologija i debljina endometrijuma), HSG-om, histeroskopijom (endoskopski pregled cervikalnog kanalamaterične šupljine) i laparoskopijom.

Dijagnostika neplodnosti kod muškaraca

Dijagnostika neplodnosti kod muškarca također započinje općim pregledom koji uključuje pregled genitalija i pitanja koja uključuju historiju bolesti, lijekove koje koristi i seksualne navike.

Prvi i osnovni test za procjenu fertilnosti muškarca je spermogram, analiza ejakulata (muškarac daje uzorak jutarnje sperme nakon 3-5 dana uzdržavanja od seksualnih odnosa i nekonzumiranja alkohola, kafe i cigareta).

U laboratoriji se testira i analizira količina sperme, boja i prisustvo infektivnih agenasa ili krvi. Određuje se broj spermatozoida, pokretljivost, vitalnost i morfologija, prisustvo ostalih formi (leukociti, eritrociti, bakterije, itd.), biohemijska i imunološka (antispermatozoidna antitijela) analiza ejakulata.

Hormonalnim testovima iz krvi se određuje nivo testosterona i ostalih muških hormona.

Ultrazvukom moguće je vidjeti da li postoji opstrukcija kanala ili retrogradna ejakulacija.

Ukoliko je nužno uključuju se i invazivni dijagnostički postupci.

Idiopatski sterilitet

Postoji mogućnost da se i nakon svih pretraga uzrok bračne neplodnosti ne otkrije. Takvo stanje se naziva idiopatski sterilitet. Međutim, uz odgovarajuće metode liječenja moguće je izliječiti i takav tip steriliteta.

Prevencija

Postoji nekoliko načina putem kojih supružnici mogu povećati svoje šanse da postanu roditelji. Evo par preporuka za oba partnera:

 • umjereno vježbanje – redovna, svakodnevna fizička aktivnost poboljšava opće stanje organizma. To može biti šetnja brzim hodom jedan sat dnevno.
 • izbjegavanje nagle promjene tjelesne težine – kako dobitak u težini tako i mršavljenje. Normalne vrijednosti indeksa tjelesne mase BMI – body mass index, se kreću od 20 do 25. Vrijednosti manje od 20 pokazuju pothranjenost, dok vrijednosti BMI veće od 25 ukazuju na gojaznost.
 • izbjegavanje alkohola, cigareta i droge
 • izbjegavanje velike količine kofeina – ne piti više od jedne šolje kafe na dan
 • savjetovanje s ljekarom oko dugotrajne primjene lijekova – dugotrajna (hronična) terapija. Ukoliko je ovo slučaj potrebno je porazgovarati sa svojim ljekarom o tome da li neki od lijekova utječe na plodnost (ovo važi i za ženu i za muškarca) te da li se takvi lijekovi smiju koristiti u trudnoći.
 • konzumiranje hrane koja utječe na plodnost – jesti integralne žitarice, orahe, pasulj i drugu zrnastu hranu koja sadrži biljne proteine. Redovno konzumirati mlijeko i mliječne proizvode. Izbjegavati transmasne kiseline u hrani (brza hrana i grickalice sa pojačivačima ukusa i konzervansom), slatka pića i vještačke zaslađivače.

Liječenje

Izbor metode liječenja zavisi od uzroka steriliteta, godišta partnera, dužine trajanja steriliteta i mnogih drugih faktora. Uvažavajući sve potrebe pacijenta, svakim pojedinačnim slučajem bavi se tim stručnjaka: ginekolog, urolog, embriolog, endokrinolog, mikrobiolog, genetičar i psiholog, koji će se potruditi da se sva neophodna ispitivanja i eventualno liječenje sprovedu na najadekvatniji način.

Današnje medicinsko znanje i tehnike asistirane reprodukcije uspješno omogućuju da više od polovine parova koji prođu tretman liječenja neplodnosti, postanu roditelji.

Šanse za ostvarivanje trudnoće uveliko ovise o uzroku steriliteta. Postoje parovi koji i poslije nekoliko postupaka vantjelesne oplodnje ne dođu do potomstva. U tim slučajevima je neophodno utvrditi da li postoje neki imunološki, endokrinološki i/ili hematološki uzroci neplodnosti.

Liječenje steriliteta kod muškaraca

Opšti seksualni problem, prerana ejakulacija ili impotencija, može se izliječiti lijekovima ili uz konsultacije sa stručnim licem.

Nedostatak sperme, u zavisnosti od uzroka, moguće je liječiti hormonalnom terapijom ili operacijom.

Također je moguće spermu uzeti direktno iz testisa i s njom pokušati vještačku oplodnju.

Liječenje steriliteta kod žena

Stimulacija ovulacije lijekovima je glavni izbor liječenja za žene koje su neplodne zbog poremećaja ovulacije. Ovi lijekovi reguliraju ili izazivaju ovulaciju. Ponašaju se kao prirodni hormoni i podstiču ovulaciju.

U zavisnosti od uzroka steriliteta i operacija je jedan od izbora liječenja steriliteta. Ako je u pitanju blokada ili neki drugi problem jajovoda, obično se operacijom problem može otkloniti.

Vantjelesna oplodnja, IVF (in vitro fertilization), je tehnika koja uključuje uzimanje jajne ćelije iz jajnika i oplođenje te jajne ćelije spermatozoidima u petrijevoj šolji, ostavljanje u inkubatoru 3 do 5 dana i nakon toga vraćanje oplođene jajne ćelije u matericu. Ova tehnika se često koristi ako su oba jajovoda blokirana, kod endometrioze, idiopatskog steriliteta, poremećaja ovulacije koji ne reagira na lijekove, muškog steriliteta itd. Ova metoda zahtijeva dnevne hormonalne injekcije i česte laboratorijske testove.

Intrauterina inseminacija, za razliku od vantjelesne oplodnje, podrazumijeva direktno unošenje sperme u matericu žene u periodu ovulacije. Koristi se u slučaju muškog steriliteta (mali broj spermatozoida ili slaba pokretljivost), a također i kod idiopatskog steriliteta. Sperma može biti od bračnog partnera ili od donora. Ovulacija kod žene se postiže uz pomoć lijekova. Sterilitet prouzrokovan blokadom jajovoda ne može se liječiti ovom metodom.

Obraćanje Bogu

Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće – mušku, ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu, sva zna i sve može. (Kur'an, XLII: 49-50) 

Iz citiranog ajeta jasno je da je odluka o potomstvu u Božijim rukama. Sjetimo se i toga da je iskušenje vezano za neimanje potomstva pogađalo i neke Božije poslanike te da stoga na ovaj problem nikada ne treba gledati kao svojevrsnu diskriminaciju ili poniženje od Boga. Međutim, nije grijeh niti sramota tražiti puteve za ostvarivanje potomstva. Prisjetimo se što su Božiji poslanici Ibrahim i Zekerijja, a.s., u takvoj situaciji učinili:

„Gospodaru moj, daruj mi porod čestit!” I Mi smo ga obradovali dječakom blage naravi. (Kur'an, XXXVII: 100-101)

Kazivanje o milosti Gospodara tvoga prema robu Njegovu Zekerijjau, kad je on Gospodara svoga tiho zovnuo, i rekao: „Gospodaru moj, kosti su mi oronule i glava osijedjela, a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao. Bojim se rođaka svojih po krvi poslije mene, a žena mi je nerotkinja, zato mi pokloni od Sebe sina da naslijedi mene i porodicu Jakubovu, i učini, Gospodaru moj, da budeš s njim zadovoljan.“ „O Zekerijja, javljamo ti radosnu vijest da će ti se dječak roditi, ime će mu Jahja biti, nikome prije njega to ime nismo htjeli dati.“ „Gospodaru moj“, reče on, „kako ću imati sina kad mi je žena nerotkinja, a već sam duboku starost doživio?“ „Eto tako!“ reče. „Gospodar tvoj je rekao: – – To je Meni lahko, i tebe sam ranije stvorio, a nisi ništa bio.“ (Kur'an, XIX:2-9)

U oba spomenuta primjera, poslanici su od Gospodara tražili pravednog i čestitog nasljednika. Ova opreznost bi trebala biti prisutna kod svakog onog koji želi dijete. Allah je pohvalio one koji su se molili za dobru djecu:

Oni koji govore: „Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!“ Oni će biti, za ono što su trpjeli, odajama džennetskim nagrađeni i u njima će pozdravom i blagoslovom biti susretani. (Kur'an, XXV:74-75) 

Međutim, život sa svom svojom ljepotom i složenošću ne donosi nam uvijek ono što priželjkujemo. Stoga je nužno u svakoj poteškoći opskrbiti se strpljenjem i sviješću o Stvoritelju, Milostivom i  Mudrom. Tako je svaku teškoću i tegobu lakše prevazići. A nagrada Božija u sve tome neće izostati.

Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: „Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!“ (Kur'an, II:155-156)

Samo oni koji su strpljivi bit će nagrađeni. (Kur'an, XXXIX, 10)