Crna rupa
Crna rupa

Crna rupa

Crna rupa je nebesko tijelo koncentrisano od mase s gravitacionim poljem tako jakim da čak i izlazna brzina iz najbližih tačaka prekoračuje brzinu svjetlosti. To znači da ništa, pa čak ni svjetlost, ne može izaći iz njene gravitacije, te joj otuda i naziv crna.

Teoretski crne rupe mogu biti bilo koje veličine, od mikroskopskih do onih veličine opservabilnog Svemira.

Ona je najopasniji ubojica svemira. Ne samo da može uništiti zvijezde i planete uništava cijele sunčeve sustave. Teško je vjerovati da postoji nešto tako snažno da može uništiti zvijezdu ili planet. No to je uistinu tako. Ako se crna rupa približi nekom objektu, ona će ga odmah početi razarati. Čak i zvijezde koje su velike poput našeg Sunca – crna ih rupa može uništiti.

Crne rupe se ne vide sve dok ne počnu usisavati zvijezdu. Gravitacija crne rupe iznimno je snažna. Ona djeluje na sve oko sebe. Može svinuti svjetlosne zrake. Kada crna rupa prođe pored udaljene zvijezde, svjetlost zvijezde se zakrivi i tako se crna rupa odaje.

Astronomi su u sazviježđu zmaja opazili supermasivnu crnu rupu u trenutku dok ona ‘proždire’ obližnju zvijezdu. Taj rijedak svemirski fenomen uočen je na 3,9 milijardi svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje. Pogledaj te snimak na kome crna rupa proždire zvijezdu!