Crveni luk
Crveni luk

Crveni luk

Autor: Borislav Ostojić


Crveni luk ubraja se među najstarije povrće i ljekovito bilje. Jedna prastara izreka, urezana klinastim pismom u kamenu, prepričano, glasi: Tko jede crveni luk u jesen, neće ga boljeti želudac zimi! Također, postoje podaci da se crveni luk uzgajao u Mezopotamiji i Egiptu još prije 6.000 godina! Ni jedna druga biljka nije tako čest motiv na freskama egipatskih grobnica kao – crveni luk.

U mnogim krajevima svijeta crveni luk bio je sveta biljka i nije se smio jesti. Prema nekim autorima, pradomovina crvenog luka je srednja Azija, Afganistan, Turkmenistan i Iran. U Europu je prenesen u srednjem vijeku – preko Italije. Vrlo rano su ga prihvatili i Englezi u poznatoj kombinaciji – kruh, sir i crveni luk. Najslađa varijanta crvenog luka uzgaja se u Španjolskoj i Makedoniji.

Crveni luk – lijek za sedam bolesti

Poznata je staroslavenska izreka: Crveni luk je lijek za sedam bolesti. Ljekovita su svojstva crvenoga luka mnogobrojna. U suvremenoj fitoterapiji navodi se njegovih 15 ljekovitih svojstava i čak tridesetak oboljenja kod kojih ta dragocjena biljka pomaže.

Crveni luk je odličan diuretik. On vrlo efikasno odstranjuje tekućinu iz organizma pa se preporučuje oboljelima od reumatizma, artritisa, gihta, kod otežanog mokrenja i smanjenja funkcije bubrega. Također je odličan lijek kod cistitisa (upale mokraćnog mjehura) i upale prostate. On regulira probavu, pospješuje izlučivanje probavnih sokova i poboljšava apetit. Osobama koje pate od opstipacije (zatvora) crveni luk pomaže regulirati rad crijeva i redovitost stolice.

Crveni luk se preporučuje osobama oboljelima od bronhitisa, upale grla te za izbacivanje glista iz crijeva. Danas je klinički potvrđeno da crveni luk jača slabo srce i oslabjelom organizmu vraća snagu. Poznati francuski travar Messegue isticao je da je crveni luk pogonsko gorivo za sportaše. Graditelji egipatskih piramida crpili su snagu iz crvenog luka koji su svakodnevno jeli u velikim količinama. Međutim, unatoč njegovoj nesumnjivoj ljekovitosti, crveni luk još nije službeno priznat kao ljekovita biljka!

Ne bacajte listove mladog crvenog luka

Mnogi mlade (zelene) listove crvenog luka bacaju, držeći ih nevrijednima, pa jedu samo njegov bijeli dio. Međutim, to je posve pogrešno. Naime, u 10 dekagrama bijelog dijela mladog crvenog luka, u prosjeku, ima 8,5 posto miligrama vitamina C, a u zelenim listovima više od 38 miligrama posto. U glavicama crvenog luka ima 0,03 miligrama posto karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama posto.

Isto je i što se tiče minerala. U glavici crvenog luka ima 175 miligrama posto kalija, a u listovima 231 miligram posto. Jedino fosfora i natrija ima više u bijelom dijelu crvenog luka nego u zelenim listovima.

U crvenom luku ima biljnog hormona sličnog inzulinu pa se preporučuje oboljelima od šećerne bolesti jer smanjuje povećanu količinu šećera u krvi.

Ipak, crveni luk se ne preporučuje osobama s osjetljivim želucem jer im može činiti nadražajne smetnje. Tko ima slabu probavu, neka izbjegava crveni luk. Također ga se ne preporučuje jesti uz večernji obrok jer izaziva pojačanu žeđ.

Crveni luk najbolje je jesti sirov, a najnekorisniji je pržen jer dugotrajna visoka temperatura uništava njegove korisne sastojke.

Crveni luk podiže spolnu moć

Premda znanstvenici ne potvrđuju vrijednost crvenog luka u liječenju impotencije (spolne nemoći), u narodu se (od davnine) vjeruje da on ima sposobnost podizanja oslabljene spolne moći. Mnogi potvrđuju da je crveni luk zaista djelotvoran kod podizanja muške potencije, naročito kada je ona naglašeno smanjena zbog opće tjelesne slabosti ili nervne iscrpljenosti velikim brigama. Žene iskusne u ljubavi kažu: Dajte muškarcu crvenog luka za stolom pa ćete osjetiti blagodati njegova djelovanja u postelji!

Crveni luk za ljepotu

Najpoznatija je primjena crvenog luka u fitokozmetici za njegu kose, a može se primijeniti i za njegu lica i noktiju te kao dopuna u terapiji mršavljenja, odnosno u redukcijskoj dijeti.

Lomljive nokte na rukama i nogama što češće trljajte svježim sokom crvenog luka pa će vam ojačati. Terapija je laka, a rezultati su vrlo dobri. Dakako, to ne činite prije odlaska na posao ili u društvo jer crveni luk za mnoge ima neugodan miris.

Kod zujanja u ušima

Natopite vatu sokom crvenog luka i stavite je u uši, prije spavanja. Ako vam jako zuji u ušima, mijenjajte vatu natopljenu (uvijek svježim) sokom crvenog luka više puta tijekom dana. Ponovite po potrebi.

Izvor: Narodni zdravstveni list, mjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, godina XLX, broj 576-577, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, ZZJZ OBŽ i NZJZ SDŽ, Rijeka, 2008, str. 30.