Dick Whittington i njegova mačka
Dick Whittington i njegova mačka

Dick Whittington i njegova mačka

Engleska narodna priča

Nekada davno živio je jedan siromašni dječak po imenu Dick Whittington. Nije imao majku ni oca te često nije imao ništa za pojesti. Jednog dana čuo je za veliki grad London gdje su, kako su svi pričali, ulice popločane zlatom. Dick, stoga, odluči krenuti za London da okuša sreću.

London je bio velik i užurban grad, pun ljudi, i bogatih i siromašnih. Ali Dick nije mogao naći ni jednu ulicu popločanu zlatom. Umoran, ozebao i gladan zaspao je na stepenicama jedne velike kuće. Kuća je pripadala gospodinu Fitzwarren, bogatom trgovcu, koji je ujedno bio dobar i darežljiv čovjek. Primio je dječaka u kuću i dao mu posao u kuhinji.

Dick je imao svoju vlastitu sobu u kojoj je mogao biti veoma sretan da nije bilo toliko miševa. Dok je ležao na krevetu oni su trčkarali preko njega, ne dopuštajući mu da se naspava. Jednog dana je zaradio novčić čisteći cipele nekom gospodinu i s njime je kupio mačku. Nakon toga Dickov život je postao lakši; mačka je prestrašila miševe i Dick je mogao spavati mirno noću.

Jednog dana gospodin Fitzwarren okupio je svu poslugu. Jedan od njegovih brodova odlazio je u daleku zemlju sa robom za trgovinu. Gospodin Fitzwarren ponudio je slugama da i oni pošalju nešto za šta bi mogli dobiti nešto zlata ili novca. Dick je imao samo mačku, pa ju je poslao, iako teška srca.

Nastavio je raditi u kuhinji za gospodina Fitzwarren koji je bio vrlo ljubazan prema njemu. Takvi su bili i svi drugi izuzev kuhara koji je Dicku zagorčavao život u toj mjeri da je jednog dana Dick odlučio pobjeći. Skoro se domogao kraja grada kad je začuo kako Bow Bells zvoni: „Vrati se nazad, Whittington, trostruki gradonačelniku Londona.“ Dick je bio zapanjen onim što je čuo, ali je poslušao zvona i vratio se nazad gospodinu Fitzwarrenu.

Na povratku je saznao da se brod gospodina Fitzwarrena vratio, te da je njegova mačka prodata za ogromno blago kralju Barbarija čiju su zemlju preplavili miševi. Tako je Dick postao bogat.

Gospodin Fitzwarren je podučio i uveo Dicka u posao. Nakon izvjesnog vremena Dick je oženio njegovu kćer Alice i postao trostruki gradonačelnik Londona, baš kao što su mu zvona rekla.

Izvor: longlongtimeago.com

Prevod: A. Kadrija