Potrebni sastojci:
25 dkg cvjetova ruže,
2,5 kg šećera i
2,5 l vode.
Priprema:
Očišćenu ružu (đulbešećerku) stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite da kuha. Kada voda poprimi boju ruže, a latice ruže pobijele, procijedite u posudu u kojoj se već nalazi šećer. Kad ukuha na pola od ukupne količine, maknite sa vatre i ostavite da se hladi prekriveno vlažnom krpom. Ohlađen napitak sipajte u bocu i zatvorite. Đul-šerbe poslužite razblaženo vodom, po želji s ledom i kriškama limuna.
Da li ste znali?
Ljekovitost ruže poznata je od davnina, pa se već u starim kineskim, indijskim, egipatskim, grčkim i rimskim zapisima mogu naći opisi primjene ljekovitih pripravaka od ružinih latica. Danas znamo da ružine latice sadrže eterična ulja, trjeslovine, vinsku, jabučnu, jantarnu i limunsku kiselinu te brojne aromatične tvari koje povoljno djeluju na sveukupno zdravlje našeg organizma.