Potrebni sastojci:
500 g mljevenog mesa,
700 g naribanog krompira,
1 jaje,
2 glavice luka,
1 čehno bijelog luka,
2 kašike brašna,
2,5 dcl vrhnja za kuhanje,
4 kašike mlijeka,
4 dcl vode,
so, biber, začini i
ulje za prženje.
Priprema:
Sastaviti mljeveno meso, naribani krompir, isjeckani luk, jaje, so, biber, začine te sve dobro izmiješati. Od smjese praviti velike kao dlan đulbastije i pržiti ih na ulju u tavi. Ispržene đulbastije poredati u tepsiju.
U ulje na kojem smo pržili đulbastije dodati brašno i prepržiti ga. Potom dodati vodu i mlijeko i miješati da se sve fino izjednači. Dodati malo soli, bibera i, po želji, drugih začina. Zapršku preliti preko đulbastija te posuti vrhnjem za kuhanje. Rernu zagrijati na 220 stepeni i peći oko 15 minuta. Poslužiti toplo.