Flamingosi
Flamingosi

Flamingosi

Flamingosi, poznati i kao plamenci, ubrajaju se u porodicu ptica. Imaju tanke duge noge, dugačak i vrlo savitljiv vrat i narandžasto-ružičasto perje. Specifično obilježje im je neobično savijen kljun pomoću kojeg iz vode ili mulja filtriraju hranu. Narandžasto-ružičasta boja perja im ovisi o tome da li s hranom dobijaju karotinoide, tj. pigment narandžasto-ružičaste boje.

Rasprostranjenost                          

Flamingosi žive u Africi, Jugozapadnoj i Srednjoj Aziji, Južnoj Evropi, Južnoj i Srednjoj Americi.

Životni prostor

Žive u velikim skupinama u plićacima, ili lagunama sa slanom vodom. Dobro podnose vrlo ekstremne uvjete okoliša, tako da se mogu naći na vrlo slanim, kao i alkalnim jezerima. Osim toga, dobro podnose i velike temperaturne razlike. Grupe koje se okupljaju na određenim mjestima koja nastanjuju mogu imati i do milion jedinki.

Ishrana

Hrana im se sastoji od sićušnih račića, larvi insekata i algi.

Podizanje mladunaca

Svi flamingosi se gnijezde u velikim kolonijama. Od blata grade oko 40 cm visoko uzvišenje s udubinom na vrhu. U nju polažu jedno, vrlo rijetko dva jajeta. Mladunce hrane „mlijekom“ koje skupljaju u organu zvanom voljka. Ovu hranljivu tečnost luče žlijezde duž cijelog probavnog sistema, ali se ona sakuplja u guši.

Mladunce roditelji hrane tim „mlijekom“ oko dva mjeseca, dok im se kljun ne razvije dovoljno da sami mogu filtrirati hranu iz vode.

Kada prestanu hraniti mladunce, roditelji ih napuštaju, a oni se okupljaju u ogromne skupine koje se nazivaju „škole“ i dalje sami odrastaju dok ne mognu poletjeti.

Zašto flamingosi često stoje na jednoj nozi?

Na taj način flamingosi i druge dugonoge ptice smanjuju gubitak toplote kada puše vjetar. Kod ptica je gubitak temperature preko nogu na kojima nemaju perje i kljuna relativno velik, pa ih zato sklanjaju u perje koje je dobar izolator. Ono što se nama može činiti kao neudoban položaj, za pticu ne predstavlja nikakav napor. Jedan poseban mehanizam sprečava klecanje noge na kojoj ptica stoji, pa za stajanje uopće ne koristi mišiće. Sličan mehanizam sprečava i pticu da padne s grane kada spava.

 

Izvor: Elif, časopis za djecu, god. IV, broj 30, Udruženje vjeroučitelja, Sarajevo, novembar 2014, str. 14-15.