Grčka kuhinja
Grčka kuhinja

Grčka kuhinja


Grčka kuhinja je jedna od najstarijih evropskih kuhinja. Mnogi grčki specijaliteti vode porijeklo iz antičke Grčke, a kod nekih se, sticajem historijskih okolnosti, osjećaju i orijentalni uticaji. Savremena grčka kuhinja, oplemenjena antičkom tradicijom, uticajima iz okruženja, kao i tradicionalnim životnim stilom grčke porodice, tipičan je predstavnik mediteranske kuhinje.

Grčka jela svoj specifičan ukus prvenstveno duguju izuzetno kvalitetnom domaćem maslinovom ulju, zatim svježim i kvalitetnim sastojcima te pravilnom doziranju začina. U pripremi jela koristi se puno povrća, žitarice, ovčije i kozije meso, meso peradi, riba i plodovi mora. Svakako treba istaći grčki feta sir koji, budući da se priprema isključivo od kozijeg i ovčijeg mlijeka, ima jedinstven ukus. Jedinstvenog okusa i mirisa je i svježe grčko voće koje se nerijetko nađe kao desert na grčkoj trpezi.Začinsko bilje čuveno je po okusu, mirisu, aromi i ljekovitim svojstvima. Istaknimo aromatične biljke poput origana, nane, bosiljka, majčine dušice, ružmarina, ali i slatkaste začine poput cimeta, karanfilića i muškatnog oraščića. Cimet i karanfilići su ključni začini pri spremanju kolača. Pored njih, obavezan sastojak u pripremi slatkih jela su med, orasi i šećerni sirup.

Grčka je podijeljena na deset regija, a svaka regija poznata je po određenim specijalitetima. Od  tradicionalnih jela izdvojimo souvlaki i gyros, jela od mesa,moussaka, kombinacija mljevenog mesa i povrća te tzatziki, umak od jogurta, krastavaca, vlasca i bijelog luka. Grci vole jesti dobro, stoga cijene ukusna jela. Tri su važna obroka u toku dana: doručak, ručak i večera, a najobilniji, ručak, sastoji se od predjela, supe, glavnog jela i deserta. Osobitost grčke kuhinje je radost zajedničkog objedovanja, kada obitelj i prijatelji, okupljeni oko zajedničke trpeze, uz prijatan razgovor uživaju u punoći okusa posluženih jela.