Evo nekoliko razloga da uvrstite heljdu u vaš meni:
– bogata je dijetalnim vlaknima,
– sadrži osam esencijalnih aminokiselina,
– bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan,
– bogata je flavonoidima, posebno rutinom,
– smanjuje nivo šećera u krvi, te je povoljna za dijabetičare,
– otkriveno je da heljda smanjuje i visoki pritisak i holesterol,
– ne sadrži gluten, te je zbog toga pogodna za alergične osobe,
– održava zdravlje kardiovaskularnog sistema,
– smanjuje rizik od raka.
Ukoliko heljdu konzumirate uz odabrano povrće koristi od ovakvog obroka po vaše zdravlje se umnogostručuju. Stoga svakako iskušajte ovaj recept!
Potrebne namirnice:
2 zdjelice buranije,
2 zdjelice na kocke narezanog krompira,
1 zdjelica heljde,
1 zdjelica narezane mrkve,
1 zdjelica karfiola,
1-2 kašike paradajz pirea,
1 kašika nasjeckanog peršuna,
1-2 kašike maslinova ulja,
sol, malo timijana, malo mažurana.
Priprema:
Priprema je jednostavna i brza. Povrće oprati i narezati. Staviti u vrelu vodu s heljdom i kuhati poklopljeno, na tihoj vatri. Dodati začine, a tek na kraju ulje i paradajz pire.