Hoba meteroit
Hoba meteroit

Hoba meteroit

Najveći meteorit na svijetu nosi naziv Hoba i nalazi se u regiji Otjozondjupa u Namibiji. Teži 59 tona, ima metar širine i kubični volumen od devet metara. Otkrio ga je 1920. na svojoj farmi Jacobus Hermanus. Njegova težina je u početku iznosila 66 tona ali zbog erozije, znanstvenih uzoraka i vandalizma procjenjuje se na današnjih 60 tona. U pokušaju da se kontrolira vandalizam 1955 godine, Namibijska vlada je meteorit proglasila nacionalnim spomenikom. Međutim, uništavanje meteorita se nastavilo sve do dolaska Rössing Zaklade 1988 godine koja financira temeljitu obnovu i očuvanje meteorita. Kasnije te iste godine, otvoren je i turistički centar. Hoba meteorit sada posjećuju tisuće turista svake godine.

Ne samo da je Hoba meteorit najveći poznati meteorit na Zemlji to je ujedno i najveći prirodni komad željeza na površini Zemlje. Njegov sastav je 82,4% željezo, 16,4% nikal, 0,76% kobalt, 0,04% fosfor, sadrži i tragove bakra, cinka, ugljika, sumpora, kroma, galija, germanija i iridiuma. Znanstveno je klasificiran kao Ataksite (16 – 30% Ni).

Velika tajna oko meteorita je kako nije stvorio krater prilikom pada ravna na obje strane. Prepostavlja se da je meteorit ušao u Zemljinu atmosferu na vrlo niskoj putanji za vrijeme ledenog doba poskakivajuči poput kamenja na vodi (popularna žabica!).

Izvor: http://www.svijetokonas.net/hoba-meteorit/