Hotel na litici kamenoloma
Hotel na litici kamenoloma

Hotel na litici kamenoloma


Trinaest godina nakon što je prvobitno projektovan, poslije brojnih promjena u dizajnu i pomjeranja rokova, luksuzni hotel smješten u napuštenom kamenolomu konačno je otvoren. Impresivna podzemna građevina, takozvani “zemljoder”, izgrađena je uz 88 metara duboku liticu vodom ispunjenog kamenoloma.

Jedinstveni hotel, nazvan Intercontinental Shanghai Wonderland, nalazi se na 30 kilometara od Šangaja, u okrugu Songđijang. Hotel posjeduje 336 soba i prostire se na 18 spratova, od kojih se 16 nalazi ispod nivoa zemlje, a dva sprata su uronjena u 10 metara dubok akvarijum.

Gosti u podvodnim sobama imaju posebne pogodnosti jer imaju nesvakidašnji pogled iz svojih kreveta, a na raspolaganju su im danonoćno i usluge ličnog batlera. Sobe na višim spratovima nude pogled na vještački vodopad koji je za potrebe hotela napravljen na suprotnoj strani kamenoloma.

“Projektovao sam mnogo različitih tipova zgrada u Velikoj Britaniji, Evropi, Dubaiju i drugdje, ali ovo je nešto potpuno drugačije i postalo je skoro moje životno djelo, zbog čega mogu da kažem da je to vjerovatno najznačajnija građevina koju sam projektovao”, rekao je glavni arhitekta Martin Johman, poznat po neboderu Burdž Al-Arab u Dubaiju.

Hotel je projektovan tako da ima što manji uticaj na prirodnu okolinu i zato je najvećim djelom uronjen u napuštenu jamu. Zeleni krov hotela utapa se u njegovo okruženje, i služi kao mjesto gdje gosti i posjetioci mogu da uživaju u šetnji i relaksaciji.

Osim toga, u planu je da hotel generiše sopstvenu geotermalnu i solarnu energiju koja je potrebna za svakodnevno funkcionisanje.

“Ovo je jedinstvena prilika koja mi je dala neke vrlo zanimljive ideje kako da preoblikujem odnos između grada i prirode”, rekao je Johman, komentarišući neobičnu lokaciju hotela.

Jedinstveni kompleks obuhvata i avanturistički sportski centar, pa osim luksuznog smeštaja i veličanstvenog pogleda, gosti hotela mogu da se oprobaju u slobodnom penjanju, bandži džampingu, raznim sportovima na vodi, ali i da se prošetaju po staklenoj stazi smeštenoj na litici kamenoloma.

Izvor: http://www.kucastil.rs/arhitektura/spektakularan-hotel-na-litici-kamenoloma