Iskrenost
Iskrenost

Iskrenost

O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu, On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam oprostiti. A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio. (El-Ahzab, 70-71)

Allah nam je dao sve ono što je najbolje za nas. Nije nam naredio nijednu stvar, a da ona nije dobra za nas. Allahova mudrost je neizmjerna.

Allah, dž.š., nas nagrađuje za naša dobra djela. A dobro djelo je iskrenost.

Šta je iskrenost?

Iskrenost je kada čovjek govori ono što misli i radi ono što govori. Da bi naša djela bila primljena kod Allaha, dž.š., moraju biti iskrena i ispravna. Iskrenost je srž ibadeta.

Iskrenost se mora slijediti u svakom postupku i primjenjivati se u svakoj situaciji. Iskrenost je usklađivanje pokreta tijela sa osjećajima srca. Ako tijelo radi nešto što nije u skladu sa srcem, onda to nije iskrenost. Onaj koji učini nešto samo radi Allaha Uzvišenog, to je iskrenost.

Iskrenost je nešto što Uzvišeni Allah čuva između Sebe i Svoga roba. Zato je Uzvišeni Allah rekao: „Iskrenost je jedna od Mojih tajni. Nju stavljam u srca robova koje volim. Nju ne poznaje melek pa da je zapiše, niti šejtan pa da je iskvari. Ona je između Mene i roba.“

O vrijednosti iskrenosti i čemu ona vodi, Poslanik, s.a.v.s., je rekao:

„Budite iskreni! Zaista iskrenost vodi ka dobročinstvu i, zaista, dobročinstvo vodi ka Džennetu.“

Istina nije uvijek ugodna, ali je istina istina

Možemo li stalno govoriti istinu, stalno biti iskreni, svaki put reći ono što zaista mislimo, reći istinu tačno onako kako je vidimo, bez obzira na posljedice? Okolnosti mogu biti različite, tako da nekome ko je povrijeđen ili ranjiv, treba reći istinu na blag i primjeren način kako bi lakše prebrodio krizu i prihvatio istinu. Svako može da bude iskren, ali svako ne zna biti odmjeren u onome što treba da kaže i na koji način da to kaže. Trebamo biti taktični, jer taktičnost je vrlina mudrih.

Iskrenost je naročito dobra u razvoju prijateljstva. Trenutak kada prijatelji u potpunosti budu iskreni jedan prema drugom je trenutak u kojem prijateljstvo prelazi na viši nivo. To je trenutak iskrenosti srca kada čovjek dopusti drugome da mu priđe i kada sam priđe drugome.

Koliko je iskrenost i u ‘najsitnijim detaljima’ važna vidimo iz riječi Božijeg Poslanika, a.s.: „Ko kaže djetetu: – Dođi, evo ti! – a ne da mu ništa, to mu se ubraja u laž.“

Iskreni moramo biti uvijek, jer sve ono što nije u potpunosti iskrenost, ono predstavlja svoju suprotnost – laž. A laž izaziva stres. Zbog laži gubimo samopouzdanje i postajemo antipatični.

Nauka o iskrenosti

Znanstvenici sa Sveučilišta Notre Dame tvrde da je iskrenost dobra za međusobne odnose, ali i za psihičko i fizičko zdravlje. U svojim istraživanjima došli su i do zaključka da se ljudi prilikom izgovaranja i najsitnijih laži, osjećaju tjeskobnije, a također i da je onaj ko laže na dnevnoj bazi, skloniji upalama grla, glavobolji i oćenito psihičkoj uznemirenosti.

Rezultat iskrenosti je zdrava ličnost i zdrava društvena atmosfera koja vodi sreći i pojedinca i grupe.

Zati izvucimo pouku – budimo iskreni! Uvijek trebamo reći istinu na primjeren način i bit ćemo mirni u duši, a fizički zdravi.

Iskreni smo ako:

–  kažemo istinu u svakom slučaju i pod svim okolnostima

–  ispunimo obećanje

–  posavjetujemo onoga ko traži savjet

–  svoje obaveze ispunjavamo

–  objektivno sudimo, vrednujemo i odlučujemo

 

Izvor: Elif, časopis za djecu, god VI, Udruženje vjeroučitelja, Sarajevo, novembar 2016, str. 12-13.