Kako povećati/izgraditi samopouzdanje
Kako povećati/izgraditi samopouzdanje

Kako povećati/izgraditi samopouzdanje


Često nas nedostatak samopouzdanja zaustavlja u postizanju naših ciljeva. Voljeli biste da pokrenete svoj biznis, da aplicirate za poziciju visoke odgovornosti – ali šta ako to ne možete? Ako niste spremni, ili ima neko bolji od vas?

Stvarno mislimo da je krajnje vrijeme da povratite vaše samopouzdanje i ovakva pitanja više nikada sebi ne postavite. Izdvojili smo za vas 15 najboljih aktivnosti koje će povećati vaše samopouzdanje – a neke od njih možete da uradite za 5 minuta (kada pročitate tekst do kraja).

Razmišljajte pozitivno i izbrišite negativne misli.

Kada pričamo o pozitivnoj psihologiji, ne treba ići u ekstreme. Postati vječiti optimista koji ne vidi nijedan problem i sve gura pod tepih sa riječima „biće bolje“ – nije rješenje. Treba da zamijenite negativne misli sa pozitivnim. Nemate vremena da pričate: „Ovo je preteško. Ja ovo ne mogu, lakše mi je da…“ Zašto odustati na prvom koraku? Na početku je sve teže. Morate da prepoznate ove rečenice koje podsvjesno vrtite u svojoj glavi i uništavate svoju motivaciju. Prethodnu rečenicu zamijenite sa „Mogu ja to! Samo još malo mi je potrebno da uspijem!“

„Obradite“ svoju sliku o sebi

Ono kako mi vidimo sebe podsvjesno će mnogo doprinijeti našem stavu, pa samim tim i načinu kako nas drugi gledaju. Kao što u časopisima obrađuju slike u Photoshop-u, instalirajte i vi svoj program za obrađivanje sebe u svojoj glavi. Radite na svojoj vizuelizaciji. Kako vidite sebe? Ako vam se ne sviđa slika koju trenutno vidite u glavi, promijenite je. Shvatite šta vam se ne sviđa na njoj i izbrišite to.

Upoznajte sebe

Najbolji generali uvijek detaljno analiziraju svog neprijatelja prije nego što krenu u bitku. U ovom slučaju vaš neprijatelj ste vi sami. Zato je vaš zadatak da upoznate sebe najbolje što možete. Pišite dnevnik o sebi, o mislima koje imate o sebi i krenite da analizirate svoje misli. Zašto su one negativne takve? Onda razmišljajte o svojim dobrim stranama, kao i stvarima koje volite. Mislite i o svojim ograničenjima – da li su ona stvarna ili ste ih vi postaviti na svom putu do uspeha? Kopajte duboko, i pronađite sebe, vremenom ćete steći samopouzdanje kada znate svoje jake i slabe strane.

Priprema je ključ uspjeha!

Teško je imati samopouzdanje ako znate da niste spremni za prezentaciju, za ispit ili sastanak. Pobijedite tremu što boljom pripremom. Sjetite se vaših ispita – kada god se niste dovoljno spremili, išli ste sa velikom dozom treme, uvijek razmišljali o pitanjima koja mogu da dođu…. A kada ste sve naučili, jednostavno ste dolazili na ispite bez grama sumnje da ćete pasti. Priprema vam je dala samopouzdanje. Sada preslikajte ovaj model i na svoj život.

 

Definišite svoje vrijednosti i živite ih.

Koje su vrijednosti na kojima ste izgradili život? Ako niste sigurni, upašćete u začaran krug odrađivanja svakodnevnih aktivnosti. Koji je onda vaš pravac u životu? Koji je krajnji cilj? Možda i imate principe, samo je bitno da konstantno razmišljate o njima i radite aktivnosti koje su u skladu sa vrijednostima. Analizom ćete možda izgraditi osjećaj za neke nove vrijednosti.

Ispravite se

Ne treba puno da objašnjavamo koliko je bitno da se uvijek ispravite dok pričate/sjedite/prezentujete. Ne samo da ćete se vi osjećati bolje, već ćete i ljudima oko sebe izgledati samouvjereno.

Povećajte svoju kompetentnost

Korak po korak, radite na svojoj ekspertizi i kompetentnosti. Niko ne postaje ekspert preko noći. Za to je potrebno konstantno učenje i vježba. Recimo da želite da pokrenete svoj blog – mislite da niste još uvek kompenentni za tako veliki zalogaj, zar ne? Varate se, jer morate od nečega da krenete. Vježbajte svaki dan po sat vremena ili odredite koliko ćete strana dnevno napisati. Vremenom ćete postajati sve bolji i bolji.

Postavite mali cilj i ostvarite ga

Ljudi obično krenu od velikih ciljeva i projekata, iza kojih može da slijedi veliko razočarenje ali i veliki uspjeh. Iako neuspjeh treba doživjeti kao učenje i podlogu za bolju realizaciju sljedeći put, mnogi će oplakivati svoj neuspjeli projekat. Zato je naš savjet da krenete od malih ciljeva za koje ste sigurni da možete da ih ostvarite. Nakon prvog, dolaze i drugi, peti i deseti cilj. Jedan po jedan, i osjećaćete mnogo veće samopouzdanje. Uskoro ćete postavljati sve veće i veće ciljeve!

Promijenite malu naviku

Nemojte kretati od promjene velikih navika, na primjer ostavljanje cigareta. Krenite od malih navika, kao što je odlaganje alarma ili penjanje uz stepenice umjesto korišćenje lifta. Naravno, iza svake promjene navike treba da imate cilj zašto je mijenjate da biste istrajali u istoj.

Orijentišite se ka rješenju

Ako ste osoba koja se stalno žali, promijenite svoj fokus sa problema na rješenje odmah! Ovo je jedan od savjeta koje bismo istakli kao najuticajnije za uspješnu karijeru i skladan život. „Nisam motivisana!“ – „Kako ćeš steći motivaciju?“

Budite nasmijani

Opet mala promjena koja doprinosi pozitivnosti, a potrebno vam je tako malo vremena i energije.

Vježbajte

Jedna od najbitnijih aktivnosti koje morate da uvedete u svoj život jeste fizička aktivnost. Salsa, zumba, fudbal sa kolegama, trčanje – nije bitna aktivnost, bitno je da radite i na fizičkoj snazi. Sigurno znate ili se sjećate osjećaja koji imate nakon treninga, a benefiti su nebrojani.

Uradite nešto što ste stalno odlagali

Šta vam već duže vrijeme stoji na to-do listi? Uradite to sutra ujutru i ne odlažite više. Vidjećete kakav je osjećaj kada završite nešto što ste dugo odlagali.

Očistite svoj radni prostor

Možda izgleda kao nebitna stavka, ali pogledajte širinu priče. Ako vam je sto u haosu, a i jedva držite sve konce u rukama, sređivanjem radnog prostora ćete dovesti bar jedan dio svog života u red. Krenite od malih stvari i idite ka velikim!

Izvor: http://www.nlpcentar.ba/15-najdjelotvornijih-aktivnosti-za-povecanje-vaseg-samopouzdanje/