Kako se nositi s nasilništvom u školi?
Kako se nositi s nasilništvom u školi?

Kako se nositi s nasilništvom u školi?

Ako imaš problema u školi, neko te izaziva, ruga ti se, udara te, uzima tvoje stvari, govori ružne riječi, ismijava te – postoji puno stvari koje možeš učiniti da se zaštitiš: nemoj misliti da se to događa samo tebi – događa se mnogima i na svim mogućim mjestima. 

Ne misli da to zaslužuješ zbog nekog razloga – ne moraš osjećati sram; nasilnici su ti koji imaju problem. 

Budi čvrst/a i jasan/na – gledaj ga/je u oči i reci PRESTANI! 

Ne možeš promijeniti nasilnika, ali možeš reći odrasloj osobi koja može s njim razgovarati i kazniti ga (oni ponekad prijete ako želiš nekome reći, ali samo zato jer znaju da mogu biti spriječeni). Nastavi govoriti dok neko nešto ne poduzme. 

Ne koristi nasilje nad nasilnikom. Ne suočavaj se sam/sama s tim problemom. Ako znaš za neki slučaj nasilja, ispričaj ga roditeljima, pedagogu, psihologu, nastavniku… 

Ako ti se neko ruga reci mu samo: „ … aha, da, šta god ..“ i pokaži mu da te to ne uznemiruje. 

Druži se sa što više ljudi! Da bi stekao/stekla prijatelje, važno je potruditi se biti prijatelj (budi ljubazan, razgovaraj s njima, slušaj ih…). 

Podrška roditelja (ili neke druge odrasle osobe u koju imaš povjerenja) je jako važna, pa uvijek podijeli s njima svoju uznemirenost. 

Ne izbjegavaj školu jer time se samo odgađa problem, a i zaostaješ u gradivu. Ne srami se zatražiti pomoć.

Često braća, sestre i prijatelji znaju za zastrašivanje puno prije nego roditelji ili nastavnici te ne reagiraju jer ih je to žrtva zamolila ili iz straha da i oni ne postanu žrtve. Progovorite, jer će se jedino tako zastrašivanje i nasilničko ponašanje zaustaviti. 

Izvor: www.pcskolarac.com / tesnim.ba