Kako uspješno učiti?
Kako uspješno učiti?

Kako uspješno učiti?

Učenje je kontinuirani proces sticanja znanja i traje cijeli život. Tradicionalno shvatanje da čovjek uči i može da uči samo u ranim periodima života – pogrešno je i prevaziđeno. U biti, čovjek uči – a kroz učenje nadograđuje i obogaćuje svoju ličnost – sve do poznih godina svoga života, možemo reći i do smrti.

Daćemo Vam nekoliko savjeta (posebno će koristiti učenicima i studentima) kako učiti sa razumijevanjem da bi rezultat učenja bio trajno sticanje znanja:

– Nastojati da se gradivo analizira i dobro shvati, a ne samo memoriše – zapamti. Ono što učite morate razumjeti. Mozak funkcionira na takav način da, dok unosi nove informacije, pokušava da pronađe sličnost, poveznicu između njih i onih pohranjenih nekad ranije. Tako se gradivo “naslanja” jedno na drugo i ovako uskladištene informacije mnogo se duže zadržavaju u memoriji nego ono gradivo koje je samo naučeno “napamet”.

– Nastojati pronaći glavne ideje u tekstu i izvoditi samostalne zaključke.

– Pokušati da se prepriča ono što se uči vlastitim riječima.

– Njegovati naviku za praktičnu primjenu stečenog znanja i stalno postavljati pitanje: ”gdje i kako se ovo što sam naučio/la može primijeniti u svakodnevnom životu.”

– Vježbati tehnike koncentracije i služiti se metodama uspješnog pamćenja.

– Stalno se preispitivati i nastojati poboljšavati metode učenja.

– Pokušati otkriti uzrok neuspjeha. Možda imate problem sa koncentracijom ili učite u pogrešno doba dana, kada niste najodmorniji i najspremniji za rad.

– Dobro upoznati svoj ”stil učenja” – svoje načine rada i učenja, kako bi bili svjesni svojih jačih i slabijih strana.

– U toku učenja uvijek imati olovku u ruci i podvlačiti glavne pojmove i ideje u tekstu.

– Praviti zabilješke i kraće rezimee.

 

Izvor: psiholog.ba