Indijska konoplja priznata kao lijek i u Hrvatskoj
Indijska konoplja priznata kao lijek i u Hrvatskoj

Indijska konoplja priznata kao lijek i u Hrvatskoj


Prema najavama Ministarstva zdravlja, ovih dana ispunjena je većina preduvjeta za konačno odobrenje medicinskog kanabisa!

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe predložilo je da se omogući korištenje ljekovitih pripravaka na bazi indijske konoplje. 

I to oboljelima od malignih bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma. 

Iako je dokazana djelotvornost ove biljke i kod drugih neuroloških bolesti poput Parkinsonove bolesti, te psihijatrijskih poremećaja, poput depresije, anksioznog poremećaja i PTSP-a, kanabis još neće biti službeni lijek i za njih, odlučilo je Povjerenstvo. 

Nakon što se administrativno i proceduralno riješi pitanje razvrstavanja, propisivanja i izdavanja kanabisa na recept, te pravo na njegovu proizvodnju i distribuciju, marihuana će se naći kao službeni lijek na tržištu. 

Time bi nabavka marihuane na crnom tržištu te medicinska uporaba u tajnosti i bez stručne kontrole u Hrvatskoj uskoro mogle postati prošlost.

Korak do legalizacije

Do 1. siječnja 2013. posjedovanje i korištenje marihuane prema hrvatskom zakonu podlijegalo je kaznenom prekršaju. 

Sa spomenutim datumom, na snagu je stupio zakon prema kojemu se u navedenom slučaju pokreće prekršajni postupak.

Svi oni koji ju koriste, pa čak i u svrhu liječenja i ublažavanja zdravstvenih tegoba, nabavljaju ju ilegalno.

Time krše zakon, ali i dovode u opasnost vlastito zdravlje zbog upitnih izvora i kvalitete proizvoda. 

Nakon mnogobrojnih potvrda o ljekovitosti ove biljke, sve veći broj hrvatskih stručnjaka zalaže se za njenu legalizaciju u medicinske svrhe. 

Anesteziologinja Ambulante za bol i palijativnu medicinu karlovačke Opće bolnice i predsjednica Sekcije za liječenje boli u onkologiji Hrvatskog onkološkog društva, prim. dr. Marijana Persoli-Gudelj je među njima. 

Ona podržava ideju o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe i upozorava da je dosadašnja praksa nabavljanja ulja kanabisa poticala crno tržište. 

Pacijenti, nažalost, nisu imali puno izbora. “Pacijenti ga, na osnovi tuđih i vlastitih iskustava, nabavljaju ilegalno i skupo plaćaju. Prema tome, legalizacijom bi se zaustavilo ilegalno tržište, poboljšala kvaliteta života bolesnika, a u nekim slučajevima i rezultati liječenja.” – izjavila je dr. M. Persoli-Gudelj za jedan dnevni list. Prijedlog nadležnog Povjerenstva da se indijska konoplja odobri u liječenju prvi je korak ka legalizaciji ove biljke u Hrvatskoj, koju su brojne zemlje svijeta već usvojile kao službeni lijek.

U čemu je tajna marihuane?

Znanstvenici su otkrili dvije najvažnije aktivne supstance marihuane koje imaju pozitivne učinke na zdravlje čovjeka. 

To su  tetrahydrocannabinol (THC) i cannabidiol (CBD). 

Mnogobrojna istraživanja potvrdila su ove sastojke kao izuzetno učinkovite, a istovremeno daleko sigurnije za zdravlje od mnogih drugih konvencionalnih lijekova.

Joycelyn Elders,  US Surgeon General, u svom članku “Myths About Medical Marijuana” objavljenom 26. ožujka 2004 u časopisu Providence Journal tvrdi: “Nadmoćni su dokazi da marihuana može ublažiti određene vrste boli, mučninu, povraćanje i druge simptome uzrokovane bolestima kao što su multipla skleroza, rak i AIDS-a. I sve to s izvanrednom sigurnošću. Doista, marihuana je manje toksična od mnogih lijekova koje liječnici propisuju svaki dan. ” Robert Kampia, osnivač i izvršni direktor organizacije Marijuana Policy Project izjavio je sljedeće:  “Medicinske prednosti marihuane su široko priznate. Nema zdravstvenih istraživanja koja pobijaju ljekovitost marihuane. Protivljenje upotrebi marihuane u zdravstvene svrhe nije temeljeno na znanosti, već na laži i mitovima. 

Što se tiče tvrdnje da je marihuana suviše opasna da bi se koristila za liječenje, zanimljivo je napomenuti da nikada nije zabilježen slučaj smrti koji bi se pripisao predoziranju marihuanom. Jasno, većina lijekova na recept je daleko opasnija od marihuane.”

Jerry S. Mandel, profesor sociologije na Sonoma State University i Harvey W. Feldman, bivši suradnik Drug Abuse Council (Vijeće za zloupotrebu opojnih droga) objavili su članak “Providing Medical Marijuana: The Importance of Cannabis” objavljen u časopisu Journal of Psychoactive Drugs u kojem iznose svoje stajalište: Više nije upitna činjenica da li marihuana posjeduje ljekovita svojstva.  Stotine znanstvenih studija i tisuće svjedočanstava pacijenata potvrdili su učinkovitost marihuane u kontroli mučnine kao nuspojave kemoterapije i/ili zračenja kod oboljelih od raka, u jačanju apetita kod oboljelih od AIDS-a, u snižavanju očnog tlaka kod oboljelih od glaukoma, u ublažavanju grčeva mišićne distrofije te ublažavanje boli kod mnogih drugih bolesti. 

Službeno potvrđeno: Kanabis ubija tumorske stanice

Prema najnovijim informacijama Američki National Cancer Institute (NCI), središnja agencija vlade SAD-a za istraživanje raka, konačno je i službeno potvrdio djelotvornost marihuane u suzbijanju mnogih vrsta tumora. “Studije na miševima i štakorima pokazale su da kanabinoidi mogu ograničiti rak tumora uzrokujući smrt stanica tumora, blokirajući njihov rast, kao i blokirajući razvoj krvnih stanica koje su tumoru potrebne da bi rastao. Laboratorijske studije i studije na životinjama pokazale su da kanabinoidi mogu ubiti stanice raka i istovremeno štititi normalne stanice.” Prema njihovim tvrdnjama, kanabinoidi djelotvorno uništavaju stanice raka pluća, jetre, dojke, debelog crijeva i mnogih drugih, bez ikakvog negativnog učinka na zdrave stanice.

Također, prema njihovom izvještaju, ovi spojevi pospješuju efikasnost kemoterapije te ublažavaju njene negativne nuspojave poput bolova, mučnine i gubitka apetita.

Poznate i znanstveno dokazane zdravstvene beneficije marihuane:

 • liječi i prevenira glaukom
 • poboljšava zdravlje pluća
 • sprječava i ublažava epileptičke napade
 • zaustavlja širenje raka
 • ublažava nuspojave kemoterapije (bolovi, mučnina, oslabljen apetit)
 • ublažava nuspojave hepatitisa C (umor, mučnina, bol u mišićima, gubitak apetita, depresija) 
 • pomaže kod reumatoidnog artritisa (eliminira bol, smanjuje upalu i potiče san)
 • usporava napredovanje Alzheimerove bolesti
 • olakšava bolne kontrakcije mišića uslijed multiple skleroze
 • pomaže kod crohnove bolesti (bol, povraćanje, proljev, gubitak težine)
 • održava zdravlje metabolizma
 • štiti mozak nakon moždanog udara
 • potiče kreativnost mozga
 • potiskuje strah i tjeskobu
 • smanjuje ili u potpunosti eliminira simptome lupusa  
 • smiruje simptom drhtavice ruku kod Parkinsonove bolesti
 • pomaže kod PTSP-a

Svjedočanstva korisnika – iz hrvatskih i stranih medija

Veliki broj liječnika i njihovih pacijenata svjedoče o medicinskoj koristi kanabisa. 

U Hrvatskoj je o vlastitom iskustvu korištenja ove biljke te izlječenju raka u medijima progovorioDamir Žinić iz Zagreba.  

Nakon četiri godine konvencionalnog liječenja, ovaj 58-godišnjak okrenuo se alternativnim metodama s naglaskom na ulje kanabisa, čime je u potpunosti pobijedio bolest. 

Svoj put izlječenja opisao je u knjizi “Moj put – putopisna pripovijest kroz liječenje od karcinoma”.

Poznat je i slučaj Huanita Luksetića, 36-godišnjaka iz Matulja oboljelog od multiple skleroze, čije je uhićenje zbog uzgoja marihuane u svrhu vlastitog liječenja uznemirilo hrvatsku javnost. 

Poznato je da ulje kanabisa ima snažne učinke na ublažavanje simptoma multiple skleroze, što osim Luketića potvrđuju i mnogi drugi oboljeli.

Luketić je posvjedočio o uspješnom ublažavanju vlastitih simptoma ove bolesti uz pomoć ulja kanabisa. 

No upozorio je i na pogoršanje zdravstvenog stanja,  nakon što je zbog uhićenja i straha od gubitka jamčevine prestao s njegovim korištenjem.  

Iz svjetskih iskustava izdvojit ćemo slučaj Britanca Mikea Cutlera (63).

Nakon što mu je 2009 dijagnosticiran rak jetre, podvrgnut je transplantaciji, no bolest se krajem 2012. vratila te zahvatila i novi organ.

Mike se tada odlučuje uljem kanabisa suprotstaviti bolesti i uspijeva u tome.

Prema njegovim tvrdnjama, nakon samo tri dana konzumiranja ulja osjetio je olakšanje i prestanak intenzivnih bolova.

U svibnju 2014. biopsijom je potvrđen nestanak tumorskih stanica, a Mike se danas osjeća bolje nego ikada.

Napomene:

Korištenje marihuane u nemedicinske svrhe (zloupotreba) može imati negativne posljedice. 

Sintetska marihuana nije ista kao prirodno uzgojeni kanabis. Prema tvrdnjama stručnjaka, njeno korištenje može izazvati vrlo opasne nuspojave, pa čak i smrt.

Države u kojima je marihuana zakonski odobrena u svrhu liječenja

Čelni ljudi brojnih razvijenih država prepoznali su potencijal konoplje i zakonom ju odobrili kao opciju za oboljele.  

To su: SAD (više od dvadeset država diljem SAD-a), Kanada, Meksiko, Argentina, Portugal, Jamajka, Ekvador, Urugvaj, Peru, Sjeverna Koreja, Izrael, Češka, Slovačka, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Švicarska, Nizozemska, Švedska, Finska, Danska, Velika Britanija.

Popisu zemalja pridružuje se i Hrvatska.

Države u kojima je i kontakt s marihuanom – zabranjen

U pojedinim zemljama još uvijek je apsolutno zabranjen i vrlo strogo kažnjiv bilo kakav oblik kontakta s marihuanom. 

Neke od njih su: Kina, Japan, Kuba, Indija, Indonezija, Afganistan, Borneo, Iran, Irak, Laos, Malezija, Nigerija, Pakistan, Singapur, Somalija, Sudan, Vijetnam i Jemen.

Za posjedovanje ili konzumaciju marihuane prekršitelji zakona, uz zatvorsku ili enormno visoku novčanu kaznu, u nekim državama poput Irana, mogu biti i pogubljeni.

 

Izvor: www.alternativa-za-vas.com