Krokodilske suze
Krokodilske suze

Krokodilske suze

Izraz ‘krokodilske suze’ je frazem koji upotrebljavamo kako bi opisali lažno sažaljenje, lažno saosećanje te krajnje licemjerje. Za čovjeka koji se pretvara da je pogođen nečijom nesrećom, a zapravo se potajno tome raduje kaže se da ‘roni krokodilske suze’. Mnogobrojne su životne situacije na koje se odnosi ovaj frazem, budući da ljudi često, umjesto stvarnog sažaljenja i pomoći onima koji su u nevolji, bezdušno i pretvorno ‘liju krokodilske suze’.

Krokodil plače?

Krokodil je strašna i krvoločna zvijer koju teško da bi ikad povezali sa žaljenjem, a kamoli plakanjem. Stoga je, na prvi pogled, teško shvatiti kako su lažne suze povezane upravo sa krokodilom. Međutim, razlog za to postoji.

Krokodil zaista ponekad plače, ali ne od tuge i žalosti, već zato što su mu suzne i pljuvačne žlijezde u tijesnoj vezi, pa proždirući plijen refleksno pušta krupne suze.

Narodi iz krajeva gdje žive krokodili davno su zapazili ovu neobičnu pojavu, pa su iz neznanja počeli vjerovati kako krokodili oplakuju svoje žrtve. Otuda se uz čovjeka koji javno oplakuje žrtvu vlastitog nasilja ili spletke počeo koristiti izraz ‘krokodilske suze’. Kasnije se ovaj slikoviti izraz usko vezao za svako lažno i licemjerno sažaljenje i saosjećanje.