Kuće – saksije sa velikim drvećem na krovovima
Kuće – saksije sa velikim drvećem na krovovima

Kuće – saksije sa velikim drvećem na krovovima


Vijetnamski arhitektonski biro Vo Trong Nghia Architects koji je poznat po projektovanju veoma zanimljivih ekoloških objekata, nedavno završenim projektom je podigao dizajn zelenih krovova na viši nivo.

Nedostatak zelenih površina u gusto naseljenom delu grada Ho Ši Min inspirisao je arhitekte da na krovove 5 betonskih objekata zasade ne samo travu i nisko rastinje, što smo navikli da viđamo, već drveće Banjan (vrsta smokve) koje je izabrano zbog toga što mu je većina korenja nadzemno, a veoma malo podzemno, pa ne utiče na stabilnost objekata.

Ovih 5 objekata su ustvari jedna kuća sa podeljenim prostorijama za tročlanu porodicu, a dizajnirani su tako da podsećaju na velike saksije sa visokim drvećem na vrhu. Na krovovima se sakupljaju i atmosferske padavine, a zemlja na njima je duboka više od 1.5 metra. Kako bi izdržali veliku težinu zemljišta, drveća i vode, izgrađeni su strukturni noseći zidovi koji čuvaju stabilnost objekata.

Svih 5 objekata je izgrađeno od betona, spoljašnji zidovi imaju oplatu od bambusa, a unutrašnji su presvučeni ciglama koje su spašene sa jednog gradilišta. Arhitekte su se trudili da, gde god je bilo moguće, koriste prirodne i lokalne materijale kako bi umanjili ugljenični otisak kuće i troškove.

Jedan objekat je prizeman, a ostala četiri su spratna sa komunalnim prostorijama u prizemlju, a spavaćim i dnevnim sobama na spratu, kao i kuhinjom, bibliotekom i velikim kupatilom.

Ova kuća nosi naziv House for Trees – Kuća za drveće, i pobednik je ovogodišnjeg takmičenja za najbolji dizajn objekata AR House. Za gradnju je potrošeno 156.000 američkih dolara.

 

Izvor: www.ekokuce.com (23/06/2014)