Kuglice s hurmama
Kuglice s hurmama

Kuglice s hurmama


Potrebni sastojci:

500 g hurmi,

200 g mljevenih oraha ili lješnjaka i

1 šolja kokosovog brašna.

Priprema:

Nakon što izvadite košpice iz hurmi, sameljite ih. Dodajte im potom mljevene orahe ili lješnjake i rukom oblikujte kuglice željene veličine. Uvaljajte ih u kokos i ostavite u frižider da malo očvrsnu. Poslužite ih uz čaj, kafu ili topli kakao.

Da li ste znali?

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti koje ih svrstavaju među najzdravije voće na svijetu. Hurma je zapravo prava multivitaminska tabela koju mogu koristiti i djeca i odrasli. Pored toga, hurme obiluju prirodnim vlaknima koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka, gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.

Većina orašastog voća, pa samim time i orasi i lješnjaci, bogati su vlaknima, vitaminom E, magnezijem i folnom kiselinom, sastojcima koji su se pokazali značajnim u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Pored toga sadrže i važne omega 3 kiseline, vitamine i minerale, kalij, fosfor te kalcij koji pomažu jačanju kože, kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije.

Kokosovo brašno sadrži veliku količinu vlakana koja doprinose smanjenju apsorpcije šećera u krvnim žilama te smanjenju nivoa holesterola. Također može utjecati i na smanjenje rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa i određenih tipova raka.