Kukuruz – hrana koja liječi
Kukuruz – hrana koja liječi

Kukuruz – hrana koja liječi


Kukuruz (lat. zea mays) je jednogodišnja biljka iz porodice Poaceae, porijeklom iz Centralne Amerike. Nakon otkrića američkog kontinenta prenesen je u Evropu, kao i na ostale kontinente.

Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cijele godine, onaj koji jedemo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih tvari. Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom, koja čuva krvne žile i vitaminom B1, važnim za dobar rad mozga.

Tokom kuhanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć ove žitarice, koja štiti od raka, bolesti srca, katarakte i Alchaimerove bolesti.

Kukuruz sadrži ugljikohidrate i brzo raspoloživu energiju, aminokiseline te  vitamine i minerale, uključujući vitamin C, B1, B5, folnu kiselinu, niacin, fosfor, kalij i magnezij a sadrži posebnu vrstu vlakana koja poboljšavaju rad crijeva. Vrsta prehrambenih vlakana (izomalto-oligosaharidi) koja se nalazi u kukuruzu djeluje povoljno na razinu šećera u krvi, pa stoga kukuruz predstavlja dobar izvor energije za dijabetičare.

Zbog obilja skroba pomaže kod probavnih tegoba, posebno kod proljeva. Također može biti koristan i za tegobe u gornjem dijelu probavnog sistema – tačnije za želučane tegobe, jer istraživanja su pokazala da kukuruz u malim količinama može neutralizirati želučanu kiselinu te se stoga preporučuje osobama koje boluju od gastritisa i ulkusne bolesti.

Kao namirnica bogata antioksidansima, folnom kiselinom, inhibitorima proteaze te brojnim fitokemikalijama, može se razmatrati kao borac protiv karcinoma i virusa, te stoga treba dobiti svoje mjesto na jelovniku savremenog čovjeka. 

Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno. Hidrauličkim putem istiješteno i nerafinirano ulje od kukuruznih klica sadrži, među ostalim, vrijednu linolnu kiselinu, linolensku kiselinu, zasićene masne kiseline, fitosterin, fitohormone i vitamin E, pa ulje od kukuruznih klica nije samo obično jestivo ulje, nego i najvrednije dijetno ulje.

Svježa kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, klorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalija i mangana. Čaj od kukuruzne svile smanjuje grčeve bubrega, a ukoliko ga koristite duže vrijeme rastvara kamen u bubregu i izbacuje pijesak iz bubrega.

Pored navedenog, izbacivanjem veće količine mokraće organizam se oslobađa viška fosfora i bjelančevina, što znatno umanjuje reumatične tegobe, tegobe kod gihta koje su praćene bolovima u zglobovima, probleme kod vodene bolesti, a prilično se smanjuje i oticanje nogu. Sa vodom će se izlučiti i ostale štetne materije, pa redovno konzumiranje ovog čaja potpomaže cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetri. Naravno da se za ovakvo djelovanje podrazumijeva i to da pomaže kod svih oboljenja mokraćnih puteva, upala mokraćnog mjehura, eliminira umanjeno lučenje mokraće i pomaže kod noćnog mokrenja.

Za liječenje cistitisa, upala mokraćnog trakta, zadržavanja vode uzrokovanog problemima s bubrezima i bubrežnih kamenaca pripremite jednostavan čaj na sljedeći način:

Jednu čajnu kašiku kukuruznih vlati stavite u šolju vode, brzo zavrijte pa ostavite da odstoji 5 minuta. Pijite 1 šolju triput na dan.

Nedavno istraživanje Univerziteta Skranton iz Pensilvanije pokazalo je da integralne žitarice imaju iznenađujuće veliku količinu polifenola, a da po količini antioksidanasa kukuruz kokičar dolazi u sam vrh! Pored toga, kokice sadrže triptofan, materiju koje tijelo pretvara u serotonin – prirodno sredstvo protiv depresije i tjeskobe. Ta materija daje osjećaj prijatnosti i zadovoljstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola.

Uvriježeno mišljenje da je sirovo povrće zdravije od kuhanog ne važi za kukuruz. Stoga, bilo da ga jedete kuhanog ili pečenog, koristite ga kao žitaricu, jedete kokice, upotrebljavate njegovo ulje ili pijete čaj od njegove svile, blagodati po vaše zdravlje su neizostavne.

 

Izvori:

http://www.zdravahrana.com

http://www.narodnilijek.com

http://www.mojezdravlje.net

http://www.recepti-svijeta.com

Prirodni lijekovi, vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Reader's Digest, Mozaik knjiga, Zagreb, 2006.