Lijepe misli život čine ljepšim
Lijepe misli život čine ljepšim

Lijepe misli život čine ljepšim


Psiholozi predlažu da osam minuta dnevno iskoristite kako bi zamislili sliku koja vas čini sretnim (npr. voljenu osobu, djecu, egzotičnu plažu).

U jednom danu doživimo čak 20.000 trenutaka, tvrdi nobelovac Danijel Kaneman. Oni traju nekoliko sekundi i mozak ih registruje. Da li će naš dan biti pozitivan ili negativan zavisi i od toga na koji način bilježimo te trenutke – pozitivno, negativno ili neutralno.

Život će biti ljepši i uspješniji ako istrenirate mozak da se pozitivno odnosi prema problemima. Kada se osjećate loše, prvi korak ka optimizmu je zahvalnost za ono što imate. Dalje, psiholozi predlažu da osam minuta dnevno iskoristite u razmišljanju o prizoru koji vas čini sretnim, te smatraju da ćete nakon toga lakše sagledati svaki problem i suočiti se s njim.

Lijepe misli mogu da „prevare“ mozak i natjeraju ga da stavove „ne znam, ne mogu, ne vidim rješenje“ pretvori u „mogu, znam, smijem, hoću“.

Međutim, ukoliko vam ni pozitivno razmišljanje ne može popraviti dan, isprobajte trik koji psiholozi nazivaju „pet pozitivnih stvari za svaku negativnu“. Kada vam se nešto loše dogodi, obradujte sebe onim što volite pet puta u toku tog dana i dejstvo lošeg će se ne samo ublažiti, već i sasvim potisnuti.

 

Izvor: psiholog.ba