Ljekovite biljke za lakše začeće
Ljekovite biljke za lakše začeće

Ljekovite biljke za lakše začeće


U oko 40% slučajeva neplodna je žena, u 40% muškarac, a u preostalih 20% oba partnera. Oko 15-20% parova je neplodno (ne može začeti nakon jedne godine nezaštićenih odnosa), dok je samo 1-2% sterilno. Od onih koji traže pomoć, polovina može zanjeti prirodno ili uz medicinsku pomoć.

Za lakše začeće možete se pouzdati i u alternativne metode: akupresuru, akupunkturu i homeopatiju. Tehnike opuštanja mogu smanjiti stres koji katkad pridonosi neplodnosti. Masaža, joga i meditacija također mogu pomoći.

Mikronutrienti

Cink je važan za spolnost oba partnera (dodatak od 15mg na dan). Uz njega uzimajte bakar. Nedostatak cinka izravno utječe na lošu kvalitetu sperme. Cinka ima u špinatu, peršinu, prokulicama, krastavcima, mahunama i suhim šljivama.

Vitamin C se pokazao dobar kod muškaraca čiji se spermiji zaljepljuju, a može povećati i njihovu količinu.

Vitamin B6 se pokazao dobrim borcem protiv neplodnosti. Najviše ga ima ga u cvjetači, špinatu, bananama, crvenom luku, prokulicama, bundevi, kelju i brokuli.

Folna kiselina se preporuča ženama koje žele ostati trudne i u prvom tromjesječju trudnoće. Ima je u špinatu, šparogama, kupusu i peršinu.

Arginin pomaže muškarcima sa malim brojem spermatozoida. Najbolji izvor arganina su suncokretove sjemenke. Ostali izvori su rogač, kikiriki, badem, vlasac, bob i leća.

Ljekovito bilje

Marulja (macina trava, očajnica) je ljekovita biljka kojom se žene tradicionalno liječe od neplodnosti. Od ove trave spravlja se čaj – tri puta dnevno po čašu u vrijeme kad žena želi zatrudniti. Ne piti za vrijeme menstruacije.

Švedska gorenčica – napravi se čaj. Piti redovito više od mjesec dana.

Čestoslavica – jednu malu čajnu žličicu čestoslavice staviti u vrelu vodu i ostaviti 5 minuta. Procijediti i dnevno piti 3 šalice ovog vrućeg čaja. Za žene.

Imela (sok) – ujutro na prazan želudac uzeti 25-30 kapi soka od imele. Isto toliko kapi uzeti navečer pred spavanje. Sok se može kupiti u ljekarni, ali je djelotvorniji svježi, netom iscjeđeni sok. Za žene.

Đumbir značajno povećava broj spermatozoida i pokretljivost sperme. Može ga se uzimati u obliku čaja ili začina jelima.

Malina – čaj listova maline preporuča se muškarcima za veću plodnost, a i trudnicama za smirenje iritacija maternice.

Uzrok gotovo svakog drugog spontanog pobačaja je nemogućnost zametka da se razvije. Najvažniji znak ranog pobačaja (do 3. mjeseca) je krvarenje. Znakovi kasnijeg pobačaja (od 3. do 7. mjeseca) slični su porodu.

Vrkuta – ženama kojima prijeti pobačaj ili su ga već imale trebale bi piti dnevno 4-6 šalica čaja od vrkute.

Majčina dušica – dnevno piti 2 šalice ovog čaja gutljaj po gutljaj.

Američka udikovina – 20 kapi na dan. Ako se pojavi blago krvarenje uzimati je svaka dva sata dok krvarenje ne prestane.

Čajna mješavina – dobro izmješati jednake dijelove stolisnika i vrkute. Dnevno piti 2-3 šalice ovog čaja, gutljaj po gutljaj.

Čajna mješavina – 1 žlica matičnjaka i broćike i pola žlice maline i koprive prokuhati u pola litre vode. Piti kroz dan. Ne više od 3 šalice.

Izvor: www.ringeraja.hr