Menopauza
Menopauza

Menopauza


8 biljaka za sretniju menopauzu

Menopauza nije baš omiljeno životno doba za mnoge žene.

Sa sobom donosi brojne tegobe poput valova vrućine, nesanice, depresije, iritabilnosti, smanjenog libida.Neravnoteža hormona u menopauzi povećava rizik od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti.

Dobra vijest je da zdravi način života, kvalitetna prehrana te redovite vježbe mogu pomoći u smanjenju neugodnih simptoma menopauze i njezinih posljedica.Pomoći mogu i neke biljke, kojima je posvećen ovaj članak.

Većina biljaka za menopauzu imaju estrogensko djelovanje, zbog toga što sadrže fitoestrogen – prirodni estrogen.Menopauzu u glavnom obilježava nedostatak hormona estrogena, zbog čega se i pojavljuju neugodni simptomi.

Fitoestrogen djeluje poput ljudskog estrogena i nadomješta manjak ovog hormona u organizmu.

Međutim, postoje i biljke koje imaju progesteronsko djelovanje (divlji jam, konopljika) i te, koje reguliraju rad endokrinog sustava i uspostavljaju normalnu razinu hormona u organizmu (maca, žuti noćurak i kopriva).

 

1.Ginseng

Ginseng (panax ginseng) je drevna biljka, koju narodi Kine, Koreje i Amerike koriste već nekoliko tisuća godina. Ginseng ima jedinstveni sastav, zahvaljujući kojem pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, uključujući tegobe menopauze.

Ginseng sadrži fitoestrogene, čija kemijska struktura je vrlo slična ljudskom estrogenu.Upravo zbog toga ginseng je odlična pomoć u menopauzi, koju prvenstveno karakterizira nedostatak estrogena.

Ginseng može olakšati umor, manjak energije, probleme sa pamćenjem i poremećaj sna. Osim toga, ova biljka je najjači afrodizijak, tonik i pomlađivač organizma.

Druge biljke, koje karakterizira visoki sadržaj prirodnog estrogena su:

 • Ginkgo biloba
 • Dong Quai (Angelica sinensis)
 • Black Cohosh (Cimicifuga racemosa)
 • Crvena djetelina (Trifolium pratense)
 • Sladić (Glycyrrhiza glabra, licorice)
 • Shatavari (Asparagus racemosus)
 • Ashwagandha (withania somnifera)

 

2.Maca

Maca (Lepidium meyenii) je biljka podrijetlom iz Perua. Ovu biljku Peruanci koriste iz davnina kao hranu i lijek za povećanje energije i izdržljivosti, regulaciju hormona te poboljšanje libida.

Danas, macu smatraju jednom od najučinkovitijih biljaka za ublažavanje tegoba menopauze. Maca poboljšava rad endokrinog sustava, koji je odgovoran za rad hormona. Na takav način maca uspostavlja hormonsku ravnotežu u organizmu.

Ova biljka također poboljšava seksualnu funkciju kod žena te povećava energiju i izdrživost. Upravo zbog toga mnogi liječnici macu smatraju bezopasnom prirodnom alternativom hormonskoj terapiji.

Za žene u menopauzi, maca je posebno blagotvorna. U menopauzi, pad razine hormona može uzrokovati probleme sa pamćenjem, smanjeni libido i valove vrućine. Maca uspostavlja prirodnu ravnotežu hormona i uklanja simptome menopauze.

 

3. Konopljika

Konopljika (Vitex Agnus castus) je samonikla biljka, koja raste na Mediteranu, Južnoj Europi i Centralnoj Aziji.

Konopljika ne sadrži hormone. Njeno djelovanje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona. Time se uspostavlja ravnoteža progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu.

Konopljika smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.

 

4.Black Cohosh

Black Cohosh (Actaea racemosa) je biljka iz porodice Ranunculaceae, koja prirodno raste na istočnoj obali Sjeverne Amerike. Američka plemena već odavno koriste ovu biljku za ublažavanje cijelog niza ženskih tegoba.

U 18. stoljeću uveden je ekstrakt ove biljke u ginekologiju. Od četrdesetih godina prošlog stoljeća, koristi se u Njemačkoj kao prirodna hormonalna supstancija za regulaciju klimakterijskih tegoba te predmenstrualnih i menstrualnih poremećaja. Nekoliko tvari u korijenu ove biljke – acetin, formonetin i triterpen – djeluju kao prirodni estrogen. 

Black Cohosh pruža učinkovitu pomoć kod valova vrućine, nesanice, depresije i drugih tegoba menopauze.

 

5.Poljska preslica

Poljska preslica (Equisetum arvense) pripada vrlo staroj grani papratnjača. Pripravke od poljske preslice koristili su još Grci i Rimljani. Vjerovali su da ova biljka zaustavlja krvarenje, pomaže protiv ulcera i rana, tuberkuloze te bubrežnih bolesti.

Ova biljka je bogata glikozidima i čuva zdravlje hormonalnog sustava, srca i kostiju, zbog čega se posebno preporučuje ženama u menopauzi. Čaj poljske preslice sprječava osteoporozu, izgrađuje kosti i pomaže brzom zarastanju prijeloma.

Poljska preslica može spriječiti valove vrućine, nadutost i umor. Osim toga, pomaže kod urinarnih tegoba i bubrežnih kamenaca.

 

6.Kopriva (urtica dionica)

Kopriva je čudesna biljka, koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući i tegobe menopauze.

Kopriva njeguje endokrini sustav, koji je odgovoran za rad hormona. Ova biljka je odličan izvor kalcija, magnezija, klorofila, kroma te drugih važnih nutrijenata, neophodnih ženama u menopauzi.

Kopriva normalizira rad hormona, poboljšava zdravlje kostiju, kardiovaskularnog sustava i bubrega, regulira razinu šećera u krvi, daje energiju i vitalnost. Koprivu možete koristiti u salatama, praviti od nje zelene kašaste sokove, kuhati ju kao lisnato povrće ili praviti čaj. Preporučuje se da pijete dvije čaše čaja od koprive dnevno.

 

7.Ashwagandha

Ashwagandha (withania somnifera) je samonikla biljka, koja raste na području Mediterana i Afrike. Međutim, najveću popularnost ova biljka je stekla u Indiji, gdje se uzgaja u velikim količinama i koristi se u ayurvedskoj medicini. Ashwagandha je biljka vrlo širokog spektra – djeluje na probavni, kardiovaskularni, respiratorni, živčani i reproduktivni sustav.

Smanjuje stres, jača imunitet i pomlađuje organizam. Ayurveda smatra da ashwagandha može uspješno pomoći i u smanjenju tegoba menopauze.

Ashwagandha povoljno utječe na endokrini sustav i pomaže uspostaviti ravnotežu hormona u organizmu. Osim toga, ova biljka poboljšava rad ženskih reproduktivnih organa, smanjuje upale i povećava plodnost.

 

8.Ulje žutog noćurka

Žuti noćurak (Oenothera biennis) je Južnoamerička biljka, koja je u Europu stigla u 17.stoljeću. Žuti cvjetovi ove biljke otvaraju se u večernjim satima, ali samo nakratko. Uvenu još prije izlaska sunca, ali sljedeće večeri novi cvjetovi će već krasiti ovu fascinantnu biljku.

Žuti noćurak smatra se jednim od najbogatijih prirodnih izvora esencijalnih masnih kiselina – alfa-linolenske kiseline (LA) 72% i gama-linolenske kiseline (GLA) 9%. GLA je dragocjeni sastojak koji je potreban našem tijelu. Gama linolensku kiselinu možemo pronaći samo u nekoliko vrsta biljaka, a žuti noćurak je jedna od njih.

GLA služi kao izvor prostaglandina, koji pomaže u regulaciji hormonske ravnoteže u organizmu i održavanju zdravlja u dobi menopauze. Ulje žutog noćurka se posebno preporučuje ako patite od valova vrućine i noćnog znojenja.

 

Prehrana je bitna

Ne zaboravite na važnost zdrave prehrane.

Barry Sears i mnogi drugi nutricionisti smatraju, da uz pomoć hrane moguće je sa velikom preciznošću regulirati razinu hormona u organizmu. Mnoge namirnice sadrže prirodne fitoestrogene i mogu itekako pomoći u doba menopauze. Između ovih namirnica su….

 • soja i sojini proizvodi
 • sjemenke – lan, sezam, suncokret
 • integralne žitarice i mahunarke
 • orašasto voće – badem, kikiriki
 • češnjak i crveni luk
 • datulje
 • kesten
 • lubenica
 • alfalfa
 • šparoge
 • trešnja
 • mrkva
 • nar
 • batat

Tjelesna aktivnost je od najveće važnosti

 Vježbe podižu nivo estrogena u organizmu, značajno smanjuju rizik od osteoporoze i srčanih bolesti, doprinose gubitku kila, smanjuju stres, valove vrućine, iritabilnost i nesanicu. Čak iako nemate dobru kondiciju, nikada nije prekasno započeti sa vježbama.

Uživajte u hodanju, vožnji biciklom, aktivnom radu u vrtu, plivanju, kardio treningu na spravama i plesu sa Vašim partnerom. Menopauza nije razdoblje patnje, nego prirodan proces, koji prolazi svaka žena. Zdrava prehrana, vježbe i ljekovite biljke osigurat će Vam da kroz ovo razdoblje prođete lako i sretno.

 

www.alternativa-za-vas