Najčešće pogreške razvedenih roditelja
Najčešće pogreške razvedenih roditelja

Najčešće pogreške razvedenih roditelja


Razvod je vrlo neugodan i turbulentan period, porodica se rastura, mijenjaju okolnosti i ustaljeni ritam života, a najteže ga podnose predškolci i tinejdžeri, tvrde stručnjaci.

Kako je ponekad vrlo teško rastati se u miru, mnogi roditelji su skloni da preko djece ”prebijaju” račune sa bivšim partnerom ili mu se tako svete .

Psiholozi savjetuju da uvijek pokušate s bivšim mužem ili ženom ostati u dobrim odnosima, jer će djeca tako najmanje patiti i razviti se u stabilnu ličnost. Istraživanja pokazuju da, bez obzira na kulturološke i socijalne razlike, razvedeni roditelji prave vrlo slične pogreške, pa su napravili popis onih najčešćih, koje bi trebalo izbjegavati. Postoje brojni načini pomoću kojih djeci možete olakšati razvod, dok pogreške mogu ostaviti neizbrisiv trag koji će ih pratiti tokom cijelog života.

  • Prva i najčešća greška je da ne dozvoljavate djetetu da viđa roditelja koji se odselio zato što ste ljuti na njega. Dijete će patiti, a može stvoriti i odbojnost prema roditelju sa kojim je ostao. Vi se ne morate družite s bivšim, ali iskoristite svaku priliku da vaše zajedničko dijete to čini.
  • Greška je i kada komunicirate s partnerom preko djeteta, odnosno kada insistirate da ono bude ”glasnik”. Ukoliko niste u stanju da civilizirano pričate s bivšim partnerom, bolje je pričekati da prođe neko vrijeme, nego slati ”otrovne strelice” preko djeteta. To je veliki emocionalni stres za dijete, tjerate ga da bira ”stranu”, stvarate mu konfuziju u glavi i emocijama. Na kraju se najčešće dogodi da dijete sebe okrivi za razvod. Koliko god da je teško, potrudite se da bar pred djetetom civilizirano razgovarate, dogovarajte se oko odgoja i nikada pred njim ne raspravljajte o problemima iz prošlosti.
  • Ne pokušavajte upropastite njegovu sliku o majci ili ocu. Dijete ne može dijeliti ljubav i kako god da porodica izgleda, ko god da je otišao ili je kriv za raspad braka, ono voli i majku i oca. To što vas je, na primjer, suprug nekim postupkom razočarao i izgubio vaše povjerenje, ne znači da će mu dijete to zamjerati, niti da će ga osuđivati. U odgoju morate i dalje biti porodica. Djetetu nikada nemojte nametati vaše mišljenje, a loše priče o drugom roditelju samo će mu naškoditi, jer neće umjeti da se izbori sa novim emocijama i okolnostima.
  • Ne opterećujte dijete svojim problemima. Potrebna im je rutina, a adolescentima osjećaj kontrole i sigurnosti. U njihovim očima morate i dalje biti autoritet i snaga. Što prije poslije razvoda nastojte život vratiti ”u normalu”, nastavite s dnevnim rutinama. Dijete ne može biti ni vaš savjetodavac, niti osoba koja vas tješi. Bez obzira na to koliko loše se osjećate, potrudite se da što češće atmosfera u domu bude uobičajena. Ne opterećujte ga brigama i nedoumicama koje imate.
  • Nemojte nagovarati dijete da ispituje i špijunira supružnika koji se odselio. Ne ispitujte ga kada se vrati, ne govorite mu što treba tamo da priča i kako da reaguje u određenim situacijama.

Što ”normalnije” izgleda život poslije razvoda i što su odnosi majke i oca bolji, dijete će lakše proći kroz taj neugodan period.

 

Izvor: psiholog.ba