Naučite djecu da vas poštuju
Naučite djecu da vas poštuju

Naučite djecu da vas poštuju


Od najranijeg djetinjstva pa sve do puberteta djeca su sklona preispitivati autoritet svojih roditelja. Jednom kada primijete da se ustručavate zahtijevati poslušnost naveliko počnu iskorištavati situaciju i voditi glavnu riječ. Tko koga treba slušati, roditelji moraju djetetu jasno dati do znanja, bez straha da će se dijete zato udaljiti od njih.

Jedini ispravan način da vas dijete počne cijeniti je ne pretjerano strog odgoj. Nemojte im izdavati zapovjedi i naredbe kao vojni zapovjednik, i poštujete ih jednako kao što želite da oni poštuju vas.

Poštujte se jednako sa životnim partnerom i ljudima kojima ste okruženi. Odnos između majke i oca od velikog je značaja za dijete jer djeca uče iz primjera. Neophodno im je primjerom pokazati kako je bez obzira na razlike ili suprotna mišljenja i stavove važno poštovati ljude oko sebe.

Pokažite im vlastitim primjerom ispravno ponašanje koje zahtijevate od njih. Budite odgovorni, profesionalani, ne ogovarajte ljude iz svoje sredine. Budite pozitivni, pomozite unesrećenima i dijelite savjete. Na taj ćete ih način navesti da vas više cijene.

Razgovarajte s njima kada god vam se pruži prilika ili vas nešto pitaju. Nikada ih ne omalovažavajte zbog pitanja koja vam postavljaju, ma koliko god vam se činila smiješna. Svaki ih dan naučite nešto novo.

Pronađite više vremena za njih u svom zgusnutom rasporedu i pokažite im koliko ih volite i koliko se brinete za njih. To ne znači da ćete im dozvoliti sve što im padne na pamet. Pravila i granice moraju biti jasno postavljene i nikada im ne dopustite da ih krše. Budite dosljedni i ne dozvolite da manipuliraju s vama.

Dječica su slatka i vrlo rano nauče kako suzama, histerijom, neposluhom, lijenošću, agresijom… okrenuti stvari u svoju korist. No vi se ne spuštajte na njihov nivo, zadržite sabranost i bez galame riješite situaciju.

Imajte na umu da vam popustljivi i pretjerano strogi odgoj stvara samo dodatne neprilike i ne izaziva poštovanje vaše djece.

Pruženom ljubavlju i poštovanjem svog djeteta, vaše će dijete prije svega više poštivati vas, a naposljetku poštivat će i zadana pravila, biti sretnije, samopouzdanije, postizat će bolje rezultate u školi i međuljudskim odnosima.

 

Izvor: www.mojedijete.com