Naučnici dokazali zdravstvene dobrobiti namaza
Naučnici dokazali zdravstvene dobrobiti namaza

Naučnici dokazali zdravstvene dobrobiti namaza


Naučnici su dokazali da islamska molitva (poznat kao namaz) koju muslimani obavljaju pet puta dnevno može biti dobra za zdravlje kičme i leđa, ako se obavlja na pravilan način.

Rezultati su objavljeni u naučnoj studiji pod naslovom „Ergonomska studija pokreta tijela tijekom muslimanske molitve pomoću digitalnog humanog modeliranja“ u naučnom časopisu International Journal of Industrial and Systems Engineering.

Istraživanje je ispitivalo kompjuterski generisane modele ljudi u pozicijama tijela pri obavljanju namaza i analiziralo kako namaz utječe na bol u donjem dijelu leđa.

Položaj sedžde povećava elastičnost zglobova, navodi se u studiji. Dok je obavljanje namaza jednom dnevno korisno za zdravlje, klanjanje pet puta dnevno daje još više koristi.

Dr. Khasawneh, koautor studije, ističe: „Jedan od načina posmatranja položaja tijela u namazu jeste da su slični onima iz joge ili intervencijskim vježbama iz fizikalne terapije koje se koriste za liječenje bolova u donjem dijelu leđa.“

Na fizičko zdravlje utiču socio-ekonomski, životni i vjerski faktori. Osim toga, istraživanje je pokazalo da postoji snažna povezanost između molitve i svijesti o važnosti vođenja zdravog načina života.

 „Namaz može eliminirati fizički stres i anksioznost, a postoje i istraživanja koje ukazuju da se molitveni rituali mogu smatrati kao efikasan klinički tretman poremećaja u neuro-mišićno-koštanom sistemu“, stoji u  studiji.

Zanimljivo je da se položaj sedžde, kako ju je preporučio Muhammed, a.s., spominje i na par mjesta u Bibliji.

„A on (Isus) je otišao malo dalje, i pao na lice, i molio…“ (Matej, 26:39)

„I Jošua je pao na lice na zemlju, i molio se Bogu…“ (Jošua, 05:14)

 

Izvor: Ilmfeed.com / www.preporod.com