Neka od najsmrtonosnijih stvorenja na Zemlji
Neka od najsmrtonosnijih stvorenja na Zemlji

Neka od najsmrtonosnijih stvorenja na Zemlji

Evoluiraju već milijunima godina i brojniji su od svih drugih bića. Napast će bez upozorenja, žrtvovati će se kako bi spasili svoju vrstu. Iako mnogi izgledaju prelijepo prouzročili su smrt milijuna ljudi.

1. Pčele ubojice (Apis mellifera scutellata)

Pčela Apis mellifera scutellata napada sve što prijeti košnici. Poznati su slučajevi kada bijesni rojevi progone slonove do nekoliko kilometara udaljenosti.

1956. godine pčele ubojice su slučajno izašle iz laboratorija u Brazilu. To je bio početak brzog i neumoljivog širenja na sjever. Širile su se od 300 do 500 kilometara na godinu.

Otkad su se počele širiti, procjenjuje se da su pčele ubojice ubile više od 2000 ljudi.

2. Arizonski škorpion (Centruroides Sculpturatus)

Škorpion je najotpornije biće na svijetu, koji 95% života provede ispod zemlje, dok preostali dio lovi sve što stigne, pa čak i druge škorpione.

Koliko je to moćan organizam govori nam podatak da bez hrane može izdržati i do godinu dana, a onu koju pojede iskoristi do 70% (beba čovjeka iskoristi samo 5% pojedene hrane).

Nastanjen je po cijelom svijetu pa i po kućama, jer su mu žohari omiljena hrana. Statistika govori da škorpioni godišnje ubodu oko 150 000 ljudi, a samo ih 3 000 podlegne.

3. Mrav metak (Paraponera elevata)

Mrav-metak je veliki mrav iz Srednje i Južne Amerike, veličine 2,5 centimetra. Od običnih mrava veći su 100 puta.

Ime je dobio zato što njegov ubod boli kao pogodak metkom. Ubod jednog ili nekoliko mrava obično samo boli ili smeta, ali ako vas ugrize mnogo mrava može vas ubiti.

4. Komarac (Anopheles gambiae)

Komarci su ubili više ljudi nego bilo koji drugi kukci na Zemlji. Hraneći se ljudskom i životinjskom krvlju, ta sitna stvorenja svijetom šire uzročnike smrtonosnih bolesti.

Najomraženija bolest koju prenose komarci je malarija. Kad uzročnik malarije uđe u tijelo, tjelesna temperatura se može podići iznad 42 stupnja.

5. Sidnijski dupljaš (Atrax Robustus)

Sidnijskom dupljašu dom je australska obala, a taj je pauk najsmrtonosniji člankonožac na svijetu. Lako ga se razbjesni i možda je najagresivniji pauk na svijetu.

Od njegova ugriza čovjek može umrijeti za manje od sat vremena. Otrov putuje brzo i uzrokuje paralizu s grčenjem, djeluje na dišni sustav i osoba umire od pomanjkanja kisika. Smrtonosni otrov uštrcava se kliještima koja mogu prodrijeti kroz kožnu obuću.

Australci su se desetljećima bojali ovih smrtonosnih stvorenja. 1981. godine nakon 14 godina proučavanja napokon je stvoren protuotrov.

Od ubojitih ugriza pauka dupljaša do smrtonosnih žalaca pčela ubojica, sva stvorenja koja ste vidjeli prijetnja su čovječanstvu. I nisu jedina stvorenja. Međutim, oni priradaju najstarijim bićima na planetu i njihova je sposobnost preživljavanja i prilagođavanja doista izvanredna.

Iako bi neki od nas voljeli maknuti ta bića s lica Zemlje, nema sumnje da svako od njih ima jedinstvenu ulogu u vječnoj drami života i smrti.

 

Izvor: cudaprirode.com