Neznanje donosi poteškoće
Neznanje donosi poteškoće

Neznanje donosi poteškoće

Neznanje o Pravom putu, o mahanama i preprekama na njemu i samom cilju, zaista donosi velike poteškoće robu prilikom kretanja ka Allahu Uzvišenom uz sasvim malo koristi. U takvom stanju, rob će se, možda, truditi u stjecanju nafila, dobrovoljnih djela, a zapostavljat će farzove, obavezna djela ili će ulagati trud u tjelesne ibadete, ali koji neće biti praćeni predanošću srca.

Možda će se koncentrisati na srčane ibadete, ali da u formalnoj praksi i ponašanju odudara od Poslanikove, s.a.v.s., upute. Možda će težiti ka nekom djelu, a još nije sagledao njegovu svrhu i cilj, ili će se predati nekom djelu, ne pazeći i ne obazirući se na postojeće štetne posljedice tog djela prilikom njegovog izvršavanja ili okončanja. Možda će posegnuti za djelom, ne pazeći na Allahovu blagodat i pomoć pri njegovom izvršavanju, pa će, na kraju, dobrotu tog čina pripisati sebi, ili će se prihvatiti nekog djela ne primjećujući svoju nedosljednost i propuste u njegovom izvršavanju, pa će se na koncu kajati i tražiti ispriku. Možda će se predati nekom djelu koje  neće s predanošću i  na najbolji način izvršiti, a držat će da ga je perfektno obavio.

Sve spomenuto, i pored ulaganja velikog truda i napora, umanjuje plodove dobrih djela!

A od Allaha Uzvišenog zavisi svaki uspjeh!

 

Izvor: Ibn Kajjim el-Dževzijje, Riznica znanja, prijevod djela: Ismet Purdić, Bookline d.o.o., Sarajevo, 2006, str. 360-361.