NTC radionice za decu
NTC radionice za decu

NTC radionice za decu

Najvažnije razdoblje za razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti je do dvanaeste godine, a posebno u prvih nekoliko godina života. Po tome je vidljivo koliko je velika uloga i odgovornost roditelja kako bi dete doseglo svoje potencijale. Najdragocenije razdoblje upravo je vreme do polaska u školu jer je tada razvoj mozga najintenzivniji. Na značaj ovog razdoblja ukazuju i mnoga istraživanja u kojima je jasno naznačeno da vreme i trud koji ulažemo u edukaciju deteta u ranom uzrastu ima daleko veći uticaj, nego kad to činimo u kasnijem razdoblju.

 

NTC radionice za decu su osmišljene od strane autora programa „NTC sistem učenja“. Autor je dr Ranko Rajović, član Komiteta svetske Mense za darovitu decu i saradnik UNICEF-a za rano obrazovanje. Koautor programa je Uroš Petrović, književnik i autor 12 knjiga iz područja književnosti za decu i mlade. Radionice sprovode sertifikovani predavači (učitelji, vaspitači, stručni saradnici).

 

Radionice se održavaju tokom cele godine jednom nedeljno u 2 ciklusa od po 16 radionica s pauzama tokom raspusta. Svaki ciklus je drugačiji, što znači da deca mogu da idu više godina. Radionice traju 60 minuta za belu grupu, 90 minuta za ostale grupe i realizuju se jednom nedeljno. Tokom ciklusa je planirano da jedna od radionica bude sa nekim od članova NTC stručnog tima, koji čine autori programa sa saradnicima koji su doprineli razvoju programa. Na ovu radionicu će biti pozvani i roditelji, kako bi se još bolje upoznali sa programom i naučili kako sa decom da primenjuju program. Ova radionica najčešće bude van termina redovnih radionica.

 

Ciljevi radionica

podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti svih učenika koji učestvuju u programu.

sprečavanje poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu.

razvijanje koordinacije pokreta i motorike.

razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja (funkcionalno znanje).

pravovremeno uočavanje darovitih učenika i podsticanje razvoja njihovih sposobnosti.

Uzrast

Bela grupa – od uzrasta 4 godine do polaska u predškolsko

Žuta grupa – deca koja pohađaju predškolsko

Narandžasta grupa – deca koja pohađaju prvi razred

Plava grupa – II i III razred

Zelena grupa – IV i V razred

NTC science grupa – VI i VII razred *

*Program se malo razlikuje u odnosu na redovne radionice, više informacija se nalaze u odeljku vašeg grada, ukoliko se u njemu izvode NTC Science radionice.

 

Izvor: https://ntcucenje.com/ntc-radionice-za-decu/